Pigg åldring fyllde 325 år
I lördags var det stort födelsedagskalas för en pigg åldring i Hävla. Födelsedagsbarnet var Häfla Hammarsmedja som i år fyller 325 år.
Leif Sundeblad, ordförande för stiftelsen Häfla Hammarsmedja, vid hammarsmedjans såg. Foto: Johan Gustafsson
Foto:
- Jag trivs med det här, säger han. Jag tycker att det är fascinerande med industrihistorien, och att hammarsmedjan hålls vid liv genom att så många människor skänker sin tid och sin kärlek till det här.
Sågen demonstrerades
På jubileumsdagen anordnades en rad aktiviteter, guidningar och förevisningar för besökarna till hammarsmedjan. Bland annat visades hur man förr flottade timmer, hur man gjorde tjära och kol.
Dessutom demonstrerades den gamla sågen vid hammarsmedjan. Rejmyre musikkår stod för underhållningen. Förutom musikkåren fanns ett 80-tal funktionärer på plats för att ta om hand om den stora mängden besökare.
- Det här är alla tiders, det är helt underbart, säger Leif Sundeblad, som är ordförande för stiftelsen Häfla Hammarsmedja. Vi hade hoppats att det skulle komma mycket folk.
Modern industri
Magnus Östlund, platschef på det moderna Häfla Bruk AB, var på plats för att berätta vad industrin sysslar med idag.
Nu tillverkar företaget bland annat räcken, gångbanor, trappor och maskinskydd till industrin och olika företag. Han tycker att det är viktigt att berätta om företagets långa historia och tradition.
- Det här var ju grunden, men det är kul att kunna visa att vi är igång idag, säger han. Den långa historien gör att det finns tyngd åt företaget idag. Det är väldigt viktigt.
Goda kolbullar
De som var hungriga fick chansen att pröva på att smaka kolbullar. Det var gamla tiders arbetarmat som görs på mjöl, salt, ister och vatten. Vid en eldstad stod Magnus Berger och gräddade kolbullar för glatta livet.
- Det är en liten utmaning, det gäller att inte missa när man vänder dem, säger han.
Enormt gnistregn
Häfla hammarsmedja började byggas 1682 och på Luciadagen 1683 fick grundaren Jacob Flemming de nödvändiga tillstånden för att kunna börja tillverka smidbart järn.
Verksamheten vid Häfla hammarsmedja höll på ända fram till 1924 då den lades ned. 1934 öppnade hammarsmedjan under en industrihistorisk minnesdag. Det var senaste gången som hammarsmedjan var igång. Rolf Petré, som är uppvuxen i Hävla men nu bor i Norrköping, var då nio år.
- Det var otroligt fint, säger han. Det var ett gnistregn åt sidorna när hammaren var igång. Det var ett väldigt dovt dunkande. De påstod att ljudet hördes 4 kilometer, ända till det nedre bruket.
På lördagen invigdes också en ny vattenränna som används för att flotta in timmer i sågen och för att förse en vattenturbin med vatten. Bygget av rännan har tagit två år och den har byggts av sysselsättningsenheten i Finspång och av volontärer. Materialet har stiftelsen fått från sponsorer.
- Därför har vi kunnat bygga den för 70000 kronor, annars hade den kostat 700000 kronor, säger Leif Sundeblad.
Vill renovera
Stiftelsen Häfla Hammarsmedja håller nu på med att samla in pengar för att kunna renovera smedjans stora hammare. I framtiden är det tänkt att besökarna ska kunna få se när hammarsmedjan är igång.
- Det är meningen att vi ska kunna köra den om några år, säger Leif Sundeblad.
- Men om det tar två, tre eller fem år innan det är klart vet vi inte.