Nu slår hammaren igen

Hammaren som varit tyst i över 80 år hörs nu banka igen. Många kom till Smedjans dag och återinvigningen av smälthammaren i Häfla Hammarsmedja.

Först slaget. Hammaren slår sina första slag mot järnet som smeden Michael Crgonja vrider på för att forma det.

Först slaget. Hammaren slår sina första slag mot järnet som smeden Michael Crgonja vrider på för att forma det.

Foto: Karolina Wiborn

HÄVLA2015-08-22 18:38

Under sex års tid, med förstudien inkluderad, har arbetet med att renovera smälthammaren pågått. På lördagen visades resultatet upp och invigdes under Smedjans dag.

– Det känns väldigt bra. Det här är någonting som man egentligen inte trodde var möjligt, inte för sju år sedan i alla fall. Man trodde inte att man kunde få medel för att renovera maskinen. Men det visade sig sedan vara möjligt och när vi fått tillräckligt med pengar kunde vi sätta igång, säger Leif Sundeblad, ordförande i stiftelsen Häfla Hammarsmedja.

En grupp på sju volontärer, som kallats för järngänget, har träffats varje måndag under de senaste åren för att riva, bygga upp och dokumentera arbetet med smälthammaren. Trädet i hammaren var ruttet, vilket har fått bytas ut.

Nästa projekt blir att göra i ordning vattenhjulet till blåsmaskinen.

– Idén är att vi ska smälta järn och göra precis så som smedjan brukades förr. Att inte använda järnstång, utan smälta, så som det egentligen är meningen. Men det dröjer kanske två eller tre år innan det är färdigt, säger Leif Sundeblad.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigde den nya hammaren och höll tal inför en stor mängd nyfikna besökare.

– Det skulle inte varit en händelse här i dag om det inte hade funnits en grupp entusiastiska personer, som på olika sätt ser till att någonting händer här. Hade inte de haft den energin, uthålligheten och kunskapen så hade inte vi varit här i dag. Ni har lagt ner så många timmar för att få det att se ut så som det nu gör, och inte tror jag att ni har fått en enda krona betalt, snarare har ni fått betala för det. Det är fascinerande med sådana människor, vad de betyder mycket för Hävla och också för andra sådana här platser runt om i Sverige.

Smedjans dag drar vanligtvis ungefär 2000 besökare och inför årets arrangemang hade stiftelsen hoppats på en ökning med 20 procent. Enligt Leif Sundeblad verkar det varit nästan dubbelt så många som kom. Många var intresserade av att se smälthammarens första slag och några i taget fick släppas in i smedjan för att se den 700 kilo tunga hammaren slå.

– Det är häftigt. Det är inte så många som lever i dag som har gjort det här. Det är riktigt annorlunda mot det smide man gör i dag. Hela miljön och känslan är ju helt annorlunda. Det är som att kliva 100 år tillbaka i tiden, säger smeden Michael Crgonja.

Under smedjans dag hölls också guidade turer i smedbostaden Grålus och i andra byggnader. Besökarna kunde ta del av tändkulemotorer, spånhyvling, sågning, tjärbränning, timmerflottning, konstsmide, träsnidare och växtfärgning. Släktdraget och Rejmyre musikkår bjöd på musikunderhållning. Populärt var också kolbullarna och den historiska berättarhörnan.

Smedjan i siffror:

333 år firar smedjan i år, då den uppfördes av Jacob Fleming 1682

179 år sedan smälthammaren byggdes och såg då ut på samma sätt som den gör nu

91 år sedan tystnade härd och hammare då verksamheten upphörde 5 juni 1924

81 år sedan blev smedjan ett industrihistoriskt minnesmärke och härd och hammare var i gång för sista gången

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om