Det är så han är känd, den snart 87-årige hembygdsforskaren Per-Olof Karlsson. Efter många år i Katrineholm har han helt nyligen flyttat till Vingåker, men det är i Finspång, och då i Hävla, han har sitt hjärta och det är där han är född.
– Jag har delat ut kulturstipendiet i många år, men det här känns ovanligt rätt, sade Åsa Johansson, i Skedevidräkt, från kommunens stipendiekommitté som på kommunstyrelsens uppdrag utsett pristagarna. Förutom detta kommer även ungdoms-, miljö- och demokratistipendier att delas ut.
"Det är händelser i stort och smått som skildras, människor träder fram med namn och bild samt egna berättelser. En gedigen kartläggning av orten, där torpen även fått skyltar med sin historia."
Ett utdrag ur motiveringen till kulturstipendiet.
Pelles största insats är de två böckerna om Hävlas historia från medeltid till idag. Två böcker på totalt över 800 sidor och ett par tusen bilder.
Till det kommer kartläggningen av över 50 torp i Hävla med uppgifter om alla som bott där från 1600-talet och framåt. Även husen i Hävla samhälle har kartlagts på samma sätt. Idag är Pelle på Lusudden aktiv på Facebook och skriver nu sin egen historia.
Stipendieceremonin hölls vid Käxelvik och bland uppvaktarna fanns även hembygdsföreningen, genom ordföranden Bert Hellman, som har fått all forskning Pelle har gjort, och Stiftelsen Häfla Hammarsmedja.
– Häfla hammarsmedja hade inte varit vad den är idag, utan din insats Pelle, sade Torbjörn Zimmerman.