Linda jobbar för fler tjejer i musiken
Sedan i juni arbetar Linda Gustafsson som projektledare på Idésmedjan i Hävla. Projekt Elsa ska öka jämställdheten på landsbygden och få fram fler kvinnliga musiker. - Det gäller att få tjejer att våga börja spela, säger hon.
Fler kvinnliga musiker. Sedan i juni arbetar Linda Gustafsson som projektledare på Idésmedjan i Hävla med syftet att öka jämställdheten på landsbygden och få fram fler kvinnliga musiker. FOTO: MAGNUS JOHANSSON
Foto:
- Tjejer behöver pushas på lite mer än killar. Det är inte så att tjejer inte vill och jag vill få dom att visa att de också kan spela.
Hon har bland annat börjat med rockskolor för tjejer från närområdet runt Hävla.
- Jag lär ut grunderna i musik och tar hand om den sociala biten, där jag påpekar att det gäller att ha en egen vilja och träna själv för att bli bra.
Från trakten
Tjejerna är från åtta år och uppåt. För tillfället är det ett tiotal tjejer som visat intresse för att spela i band.
Linda kommer ursprungligen från trakten, men har bott i Stockholm och Göteborg de senaste tio åren och bland annat arbetat som parkarbetare och dagmatte till hundar.
Hon har dock alltid sysslat med musik och när hon fick tjänsten som projektledare valde hon att flytta till Hävla.
- Det är en jättekontrast att bo här jämfört med en storstad. Men det händer lika mycket på en liten ort och det finns mycket mer kreativitet, säger Linda Gustafsson.
Mindre band
Hon har spelat gitarr och trummor i flera år i mindre band, men behärskar även grunderna i de flesta instrument och för första gången i sitt liv har hon inte musiken enbart som en hobby.
- Det är ett drömjobb och det känns lite lyxigt att få ha musiken som jobb.
Projektanställningen gäller i ett år och efter den perioden hoppas Linda att verksamheten är nästintill självgående.
- Jag hoppas att den driver sig själv då. Sedan har vi köpt in en dator som fungerar som en enkel studio. Förhoppningen är att göra en samlings-cd med alla band härifrån.
Jämnt fördelat
Hon är även med och hjälper till med Svarttorpsfestivalen, som äger rum i början av september. Där är det meningen att det ska vara hälften killar och tjejer bland banden.
- Vi hoppas att det blir jämnt fördelat, men det är svårt att hitta tjejband från trakten.
Under festivalen kommer tjejbanden visa upp sig på ett seminarium och berätta om varför de började spela för att locka fler tjejer till musiken.
Hon hoppas att fler ungdomar på landsbygden ska fastna för musiken och hon betonar att även killar är välkomna även om projektet är inriktat mot tjejer.
- Målet är att det ska finnas en replokal på varje liten ort, konstaterar Linda Gustafsson.