Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kooperativa idéer och ideellt arbete är bra för äldre

De kooperativa idéerna och tankarna var i centrum på Idésmedjan i Hävla på torsdagskvällen. Det handlade i första hand om äldrekooperativ.

Roland Malm slår ett slag för kooperativ.

Roland Malm slår ett slag för kooperativ.

Foto:

HÄVLA2005-01-29 06:00
För drygt tio år sedan startade Ingelsgårdens äldreboende i byn Lövvik, som ligger i Ångermanland, men som tillhör Jämtlands län. Byn Lövvik hade bara 36 invånare, men blev ändå platsen där Sveriges första kooperativa äldreboende startade.
En av dem som tog initiativet var Hervor Dahlén. Under den gångna veckan har Hervor rest runt i Östergötland och berättat Ingelsgårdens historia. Roande, medryckande och målande berättade hon om en lång resa, som startade redan 1989.

Omsorgsbehov
Medgångar och motgångar av olika slag kantade vägen. Men med hjälp av mycket ideellt arbete, en stor dos kreativitet, entusiasm och olika ekonomiska stödformer stod Ingelsgården färdig i oktober 1991.
- Vår vårdfilosofi var att sköta de boende som de vore våra egna föräldrar, berättade Hervor.
När boendet startade hade personalen ingen vårdutbildning. Numera är det undersköterskor som arbetar där. Hervor själv har gått vidare till att jobba med kooperativ för arbetslösa och långtidssjukskrivna.
- För att bo på Ingelsgården ska man ha någon form av omsorgsbehov, beskriver hon.
Boendet har avtal med kommunen, som betalar för hemtjänstinsatserna. Hyresgästerna betalar för mat och hyra till kooperativet, samt en omsorgsavgift till kommunen.
- Det blir billigare i det kooperativa boendet, jämfört med det kommunala, tack vare allt ideellt arbete, sade Hervor Dahlén.

Ekonomisk förening
Hervor Dahlén följdes av Roland Malm från Kooperativt Idécentrum i Stockholm, som bl a sysslar med rådgivning och information om de kooperativa idéerna. Roland Malm var med och stöttade bildandet av kooperativet i Lövvik.
Det vanligaste är att en ekonomisk förening driver kooperativen, som kan vara organiserade på olika sätt.
- Det kan vara brukare som är medlemmar i den ekonomiska föreningen, eller brukare och anhöriga tillsammans. Eller anhöriga och personal, eller alla tre kategorierna tillsammans. Eller enbart personalen.
Det finns också andra varianter. Gemensamt för kooperativ är att de är partipolitiskt och religiöst obundna, inte drivs av vinstintresse och att de är lokalt förankrade.

Avtal
Roland Malm gav rådet att tidigt ta kontakt med kommunen.
- Om man ska skriva avtal med kommunen är det viktigt att det är väldigt tydligt om uppdraget.
Mötet i Idésmedjan samlade 40 - 50 deltagare. Politiker från flera partier deltog liksom kommunala tjänstemän från omvårdnadssidan. Bl a deltog socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s), som bara några dagar tidigare debatterat äldreomsorg på entreprenad i fullmäktige. Då fick han kritik av oppositionen, för att han var negativ till andra former än den kommunala äldrevården. Kritikerna ansåg bl a att han är negativ till personalkooperativ.
- Jag är inte alls emot personalkooperativ, sade Conny Eriksson, men det är viktigt att idéerna kommer underifrån, från de anställda själva.
Östgöta Coop Center arrangerade kvällen tillsammans med Idésmedjan. Centret ger kostnadsfri rådgivning för utveckling av kooperativa föreningar och verkar i Östergötland. En av dess rådgivare, Camilla Carlsson, deltog på torsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om