Häftig hammare i Häfla
Häfla Hammarsmedja firar 325-årsjubileum den 25 augusti. Då passar Häfla bruk på att ställa ut och berätta om sin verksamhet. Bruket är stolt över sin historia och platsen där allt började.
Hammarsmedjan i Hävla har stolta anor. Stiftelsen som sköter om arvet jobbar som bäst med detaljerna inför 325-årsjublileet. Foto: Ellinor Lundmark
Foto:
Verksamheten har förstås förändrats över de tre seklen.
Känt i Europa
- I hammarsmedjan tillverkade man stångjärn av högst kvalitet som var känt i hela Europa. När bruket flyttades till nedre Hävla gjorde man hästskor. På 1950-talet började man tillverka gallerdurkar till trappor och gångar. Det är det vi är kända för. Nu har vi gått in på plåtbearbetning, en ny era, säger Magnus Östlund.
Grundtanken med Smedjans dag som arrangeras för 20:e året, är att visa hur smidet gick till förr i tiden och livet runt omkring. Då bodde omkring 50 personer i anslutning till smedjan, varav sex var smeder. Yrket gick i arv och många blev kvar på platsen. Nu är arbetskraften mer rörlig.
100 anställda
- Häfla bruk har omkring 100 anställda. Av dem bor 20 procent på orten. Resten pendlar från Rejmyre, Katrineholm och Finspång. Det är synd, det är viktigt för ett företag att ha anställda som bor på orten, säger Magnus Östlund.
Företaget har inget problem med att rekrytera personal till verkstadsjobb men det är svårare att besätta tjänstemannaposter. Han hoppas att de investeringar som företaget har gjort på senaste år kan innebära en nytändning för de som arbetar på bruket.
- Vi har gjort stora investeringar i nya byggnader och i datorstyrda maskiner för tillverkning. Det handlar om omkring 80 miljoner på tre år. Det gör att det är en bra arbetsmiljö. Jag hoppas att det kan bli ett lyft för dem som jobbar där, säger Magnus Östlund.
Arbetsmiljön för omkring trehundra år sedan var allt annat än bra.
- Förr var det ett hårt liv att vara smed eller kolpojke. Man jobbade vid en hammare som vägde cirka 600 kilo. Hammarslagen hördes en mil bort, säger Torbjörn Zimmerman, ansvarig för Smedjans dag och styrelsemedlem i stiftelsen Häfla Hammarsmedja.
Mycket folk
Den som vill se 600-kiloshammaren, bör bege sig till Häfla Hammarsmedja.
Varför inte på Smedjans dag den 25:e augusti. Omkring 1 500 personer brukar passa på och besöka arrangemanget. Då är inte hammaren igång men väl en vattendriven såg och en spånhyvel.
Dessutom kan man se timmerflottning och äta kolbullar. I år blir det extra festligt eftersom det är jubileum.
- Vattenrännan till sågen som renoverats med ideella krafter ska bli färdigställd till dess, landshövdingen kommer och en musikkår har vi engagerat som förhöjer stämningen, säger Torbjörn Zimmerman.