Grålus tillbaka på 1930-talet
Ytterligare rum i smedbostaden Grålus har restaurerats. Målade milt gröna väggar i ett rum. Tapeter från 30-talet som möjligt i de andra.Det kan besökarna på Smedjans dag ta del av i morgon.
Den rosa smedbostaden Grålus håller öppet i morgon på Smedjans dag. Elinor Eriksson är en av guiderna. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Jag har frågat, men ingen har kunnat ge besked, säger Elinor som arbetat sin första sommar som guide vid Hävla Hammarsmedja.
Förutom smedjan visar hon och berättar om de övriga byggnaderna, varav Grålus är en.
- Jag ger en allmän bild av hur smedjan fungerade, historien bakom och om hur människor levde, säger Elinor.
Smedbostad
Grålus, som namnet till trots är rosa, var smedbostad. Byggnaden består av fyra lägenheter om vardera ett stort rum och ett mindre kök. Grålus byggdes 1799 och det är större och ljusare än man föreställer sig hem från den tiden. Trångt kan det nog ha varit ändå, här bodde till exempel en familj som från början hade elva barn. Det blev nio senare, eftersom två dog.
Elinor berättar att smedyrket hade hög status och därför var bostäderna finare.
Ovanligt tak
De allra sista som bodde här var dock inte smeder utan skogsarbetare. Det var på 1940-talet.
Två lägenheter i Grålus är möblerade och inredda med föremål.
- De flesta är skänkta hit av personer som har någon anknytning hit, så en del av sakerna har funnits här en gång i tiden.
De möblerade rummen restaurerades vid ett tidigare tillfälle. Under sommaren har ytterligare rum gjorts i ordning. Det är målarmästare Antti Broman som gjort arbetena.
- Det har skett i samarbete med byggnadsantikvarie Marie Hagsten, från länsmuseet i Linköping, berättar han.
Det är tre rum som gjorts i ordning under sommaren. I det rum som ligger direkt till vänster när man kommer in, har väggarna målats milt gröna. Här står också den modell av hammarsmedjan som en studiecirkel tillverkade för några år sedan.
På andra sidan farstun har två rum gjorts i ordning. I det yttre finns en skärmutställning som berättar historien om smedjan. Väggarna i rummen är tapetserade med tapeter från 1930-talet. I det inre rummet finns en så kallad rörspis som Antti Broman först skrapat ren, sedan lagat med kalkbruk och avslutningsvis målat med linoljefärg. Ett av taken är ovanligt.
- Det är papper klistrat direkt på träpanelen och sedan målat. Det har jag inte sett förut.
Antti Broman har återställt rummen - i möjligaste mån - som de var på 1930-talet. Bland annat är de prickiga tapeterna i de två rummen till höger original från den tiden. I varje rum finns en bit på väggen som sparats, så man kan se originalskicket.
I morgon är det traditionellt Smedjans dag. Då kan den intresserade se Grålus och de andra byggnaderna, inklusive smedjan. Sågen med tändkulemotor och vattenturbin visas också. Hantverkare finns på plats och visar bland annat träslöjd och växtfärgning. Flottning av timmer och tjärbränning blir det också liksom försäljning av mjöl i Hävla kvarn
Nyheter för i år är att veterantraktorer och motorer visas och körs samt en berättarhörna för hemvändare.