Det är Ann-Louise Persson Hall, kulturpedagog för teater och drama vid Kulturskolan i Finspång som skrivit det timslånga dramat. Det är verkliga personer vi kommer att få möta, med Catarina von Berchner i centrum. Hon är en av få, kanske den enda, kvinnan som stått som ägare till hammarsmedjan.
Ann-Louise Persson Hall berättar:
– När Häfla Övre Bruk släckte elden i härdarna och hammarna tystnade 1924 låste man smedjan och lämnade allting som det var. Från 1682 har järnbruket producerat järn till hela Sverige och försörjt smeder, kolpojkar, lärlingar och kvinnorna, som var de som tog hand om all annan verksamhet på bruket. Möt några av människorna som bodde och verkade på bruket under 1700-talet. Ägarinnan Catarina
von Berchner ska komma på besök för att återta driften efter sin sons död i kriget. Smedshustrun Margareta ska ordna så allting står klart när frun anländer.
Det är grundhistorien. Totalt sex skådespelare kommer att uppträda i två föreställningar per dag under lördag–söndag.
– Visst har jag tagit mig konstnärliga friheter, men det mesta har hänt. Kärnhistorien tilldrar sig 1742, säger Ann-Louise Persson Hall.
Den här historiska berättelsen är inte den första Ann-Louise Persson Hall gjort för Finspångs kommun. Hon är också författare till häxvandringarna som var i somras, även det en dramatiserad berättelse där publiken går med, mitt i dramat.
Så blir det även vid hammarsmedjan. Historien rör sig över hela industriområdet.
Häfla hammarsmedja är inte den enda industrihistorien som berättas under Östgötadagarna. Det blir även guidningar vid Motala verkstad, en vandring i Moa Martinsons fotspår i Norrköping och en guidning kring kopparbrytningen i Åtvidaberg.
Ann-Britt Nilsson, turismsamordnare i Finspång, berättar hur de fyra kommunerna gemensamt arbetat för att ta fram historiska industriepoker i Östergötland.
– Industrivarvsrundorna ska lyfta dessa historier. Dessutom är det, förutom Östgötadagarna, även Kulturarvsdagen i Sverige den här helgen, säger Ann-Britt Nilsson.
Om historien kring Häfla hammarsmedja kommer att visas fler gånger är inte bestämt, men både Ann-Britt Nilsson och Ann-Louise Persson Hall är positiva till det.
Stiftelsen Häfla hammarsmedja har inget med visningen att göra utan upplåter bara lokalerna.
– Allt som gör att det kommer folk hit är bra, säger Leif Sundeblad, ordförande i stiftelsen.