Då smedjan i Häfla blev som förr
Timmerflottning, tjärbränning, spånhyvling och en berättarhörna. Det och mycket mer kunde man få uppleva under Smedjans dag vid Häfla Hammarsmedja i lördags.
Många besökare valde att lyssna på Sölve Holgersson när han berättade om hammarsmedjans 300-åriga historia under Smedjans dag i lördags. Foto: Gunnar Johansson
Foto:
- Det mesta är som det brukar vara. Nytt är att vi har en berättarhörna och så har vi lite traktorer och motorer, folk tycker om när det surrar och puttrar lite, säger Torbjörn Zimmerman, samordnare för Smedjans dag.
Han uppskattar att besöksantalet i år också är ungefär som det brukar, cirka ett tusental personer.
Flottningens historia
Sölve Holgersson, klädd som en dåtida smed, ger flera guidningar i smedjan under dagen och berättar om dess 300-åriga historia. I vattnet intill smedjan ror Gunnar Johansson, John-Olov Karlsson och Berndt Holmestig ut i två båtar för att visa besökarna hur dåtidens timmerflottning gick till. Kvar på land står Nils Bäcklin och berättar om flottningens historia och beskriver vad de tre herrarna gör.
Besökarna får till exempel veta att flottning var det billigaste och bästa sättet att få fram virke på fram till i början av 1940-talet då lastbilarna började ta över transporterna. Vi får veta att det fanns ett väl utbyggd flottsystem i landet. Att det var ett tungt arbete går lätt att föreställa sig.
Då handlade det om tusentals stockar, i den visning vi får se är det förstås inte lika många. Den mesta av dåtidens flottning gjordes på våren eftersom man ville utnyttja det höga vattenflödet.
Sågen med tändkulemotor och spånhyveln är i gång under dagen och intresserade kan få veta hur man lägger ett spåntak. Det gräddas kolbullar och det serveras våfflor och många låter sig väl smaka. Hur växtfärgning och tjärbränning går till går det också att få veta under dagen liksom det går att titta på konstsmide och träslöjd. Smedbostäder och Hävla kvarn visas även.