Det är snart 100 år sedan Häfla hammarsmedja lades ner, arbetarna gick hem och lämnade en orörd smedja efter sig. Arbetet hade då pågått sedan 1682. Den stod sedan öde i många år.
I slutet på 1970-talet började renoveringen och 1984 bildades Stiftelsen Häfla hammarsmedja med målet att smedjan skulle renoveras och göras funktionsduglig.
Miljoner har lagts ned. Bara renoveringen av själva hammarsmedjan gick på fem miljoner. Främst har det kommit pengar från länsstyrelsen och olika stiftelser. Även Häfla Bruk och kommunen har bistått på olika sätt.
– Under 2021 och 2022 har vi bytt tak på flera byggnader, säger Leif Sundeblad, i år avgående ordförande efter 16 år.
Nu har Anders Schön tagit över, platschef vid Häfla bruk.
– Jag har suttit med i styrelsen i ett tiotal år och är väl inskolad i verksamheten, säger han.
En uppgift för honom blir nu, förutom fortsatta renoveringar, att föryngra staben vid hammarsmedjan. Förutom Leif avgick också Thorbjörn Zimmerman ur stiftelsens styrelse efter 20 år.
– Det gäller att hitta intresserade, som har lokal förankring i bygden, säger han.
I augusti varje år arrangeras Smedjans dag, i år den 27. Då är det inga problem att hitta de cirka 100 funktionärer som behövs. Kanske finns det rekryteringsunderlag där.
De renoveringar som gjorts under ett par år har främst handlat om att fixa till taken på en rad byggnader. Tvättstugan nere vid sjön har fått nytt virke under teglet, som ersatts med pannor skänkta av en dam som bytte på sitt hus.
Ena sidan på såghuset har genomgått samma behandling. Den andra sidan byttes 2008.
– 80 till 90 procent av undertakets virke har bytts ut, säger Leif Sundeblad.
Taket till en byggnad som användes för förvaring av bland annat ved och kol hade nästan helt rasat in. Det är återställt och den röda färgen på väggarna lyser grann.
Ett stort projekt var fähuset som fått nytt spåntak.
Taken har kostat cirka 700 000 kronor, med bidrag från länsstyrelsen och jordbruksverket. Tio procent faller på stiftelsen.
Ingen av de här byggnaderna ingår i den guidade visningen, men måste ändå underhållas. Totalt räknar Leif och Thorbjörn till 16 hus.
Och nu är det dags att börja om.
– Vattenrännan till sågen sjunger på sista versen. Det är inte så länge sedan vi bytte den, säger Leif Sundeblad.
Till 2023 hoppas de också kunna göra smidbart lancashirejärn.
– Det fattas bara ett hammarskaft, säger Leif Sundeblad.