Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Häradsskär blir turistmål

På söndag är det den internationella fyrdagen. I vår skärgård kommer den att firas på Häradsskär. Den gamla fyr- och lotsplatsen i södra östgötaskärgården håller på att byta ägare och ska göras mer tillgänglig för turister.

Häradsskär ska bli mer tillgängligt för turister. Redan nästa år kan ett vandrarhem stå klart vid den gamla lotsbyn i ytterskärgården (bilden från 1987).
Foto: Arne Lindh

Häradsskär ska bli mer tillgängligt för turister. Redan nästa år kan ett vandrarhem stå klart vid den gamla lotsbyn i ytterskärgården (bilden från 1987). Foto: Arne Lindh

Foto:

HÄRADSSKÄR2005-08-20 06:00
Många fyrar runt våra kuster står och förfaller. Sjöfartsverket har inte råd att underhålla och bevara dem när de inte längre har någon större betydelse för sjöfarten. Mänskligheten har sannolikt byggt sin sista fyr. Idag sker navigationen via satelliter och elektroniska system.
Fyrar över hela världen står idag alltmer övergivna. Ett maritimt kulturarv är hotat. Men många engagerar sig för fyrmiljöerna och det är därför som den internationella fyrdagen sedan 2002 firas på många platser över hela världen tredje veckoslutet i augusti.

Nyrenoverad
Men den gamla Heidenstam-fyren (från 1863) på Häradsskär står inte och rostar. Den är nyrenoverad under 2004 för ett par miljoner. Sjöfartsverket tänker behålla fyren i drift.
I helgen kan man få gå upp i den och beundra utsikten. Men det kan bli trångt.
- Vi kan bara ta upp tio-tolv personer åt gången och det går inte heller att mötes i trappan, säger Kenneth Magnusson som är sommarboende på Häradsskär och av gammal lotssläkt.
Så det kan bli kö vid fyren om vädret är vackert och många tar sig ut till ön.
Kenneth Magnusson är också aktiv i Häradsskärs Intresseförening som tillsammans med andra föreningar i Gryt - sockenföreningen, hembygdsföreningen och skärvårdsföreningen - engagerar sig för bevarande och utveckling av verksamheter på Häradsskär.
- Vi vill göra det möjligt för vem som helst att komma ut till Häradsskär och njuta av skärgården och naturen, säger Magnusson.
Intresset för Häradsskär har ökat, inte minst genom att Skärgårdslinjen gjort det enklare och billigare att ta sig ut till ön.

Vandrarhem?
Statens fastighetsverk håller på att ta över ägandet från fortifikationsverket.
Byggnaderna på fyrskäret, Stångskär, kommer att rustas upp och eventuellt bli vandrarhem.
Kenneth Magnusson vill hellre se veckouthyrning.
- Det går att få fyra uthyrningslägenheter och kanske tio-tolv bäddar för dygnsövernattning, menar Kenneth Magnusson.
Marinens gamla bergrum ska sättas igen, vilket Kenneth Magnusson tycker är synd.
- Jag tycker det kunde bevarats. Det finns inte många sådana anläggningar kvar.
Sjövärnskårens gamla barack kommer att rivas. Den är i för dåligt skick. Radiostationen på öns norra del kommer sannolikt att användas för uthyrning.
På sikt handlar det om kulturminnesmärkning av byggnaderna på Häradsskär. Idag bor det sex familjer där på sommaren, alla har på något sätt anknytning till till ön.
Men ännu är inga definitiva beslut fattade. Fastighetsverket, Östsam och Valdemarsviks kommun skriver på en ansökan om pengar från EU-programmet Mål2 Öarna.
Men förhoppningen är att vi redan nästa år ska kunna övernatta i bäddad säng på Häradsskär, vandrarhem eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om