En förälder från trakten har föreslagit att kommunen bör öppna en förskola i Hällestad då många familjer behöver åka till Sonstorp eller Finspång för att kunna nå barnomsorg.

– Vi har två stycken förskolor i Sonstorp och så här i efterhand kanske det inte var så smart. Jag förstår att pendlandet kan bli problematiskt för småbarnsföräldrar i Hällestad, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under våren kommer en utredning kring förskolor och grundskolor i kommunen att göras och behovet kommer att ses över. Kommunstyrelsen menar därför att det vore bra om e-förslaget kunde ingå i den utredningen, även om det kanske inte är så lätt.

– Vi tror till exempel mycket på Lotorp och där skulle man behöva bygga en större förskola. Skulle vi göra det så blir dock grundskolan för liten och då skulle vi behöva bygga ut den också och då kan man förstå att det inte blir helt enkelt, säger Ulrika Jeansson.

Utredningen kring behovet av barnomsorg och skolor hör ihop med kommunens mål att vara 30 000 finspångare år 2035. Men även om Hällestad förhoppningsvis inte bör vänta så länge så är det ett tag kvar tills en förskola kan öppna.

– Det finns inte i budgeten för 2019, och det hinner nog inte med till år 2020 heller. Sedan ska det göras detaljplaner, upphandlingar och liknande så det kommer att ta några år åtminstone, säger Ulrika Jeansson.