Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så handlar Norrköpingsborna

För 13:e gången hölls Norrköpings Handelsdag, med kommunen som arrangör, och biosalongen på Cnema fylldes snabbt av framtidsintresserade åhörare, som bland annat fick höra Cecilia S Aldén prata om Norrköpingsbornas handelsmönster.

Handelns framtid. Cecilia S Aldén, ordförande Norrköping Handel kommun tror på Norrköping som handelsstad - också i framtiden.

Handelns framtid. Cecilia S Aldén, ordförande Norrköping Handel kommun tror på Norrköping som handelsstad - också i framtiden.

Foto: Åsa Hanell

HANDELSDAG2018-02-16 13:00

Cecilia S Aldén är inte bara ordförande för Norrköping Handel, hon är också bland annat mamma till en 15-årig dotter. Och där ser hon hur handelsmönster förändrats över tid.

– När jag själv var i hennes ålder så åkte man ner på stan för att handla och om det blev tid och pengar över så kanske man tog sig en fika på ett av de få fiken som fanns. Min dotter och hennes kompisar åker istället ner på stan för att dricka en frappe och umgås, sen om det finns tid och pengar över så kanske de shoppar.

Och kanske är det när man sitter där med en kopp kaffe som man surfar ut på nätet för att söka efter det man vill köpa, vilket inte nödvändigtvis betyder att man klickar hem varan från nätbutiken.

– Nej, det kan vara så att man bara vill se var varan finns för att sedan gå till den butiken och köpa den på plats, det personliga mötet och servicen är fortfarande väldigt viktigt, säger Cecilia S Aldén.

Visst handlar vi mer över nätet än tidigare, men kanske inte så mycket som man kan tro. Inte än i alla fall, men om Amazon gör sitt intåg på Sverigemarknaden i år eller nästa år som journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt förutspår kan våra köpmönster starkt komma att förändras.

– Det är nästan den största utmaningen mot svensk detaljhandel och kan komma att öka vår e-handel från 15 till 30 procent.

Och alla vill vara med och ha en bit av kakan som kallas e-handel. Urban Lindstedt ger exempel på lyckade och mindre lyckade satsningar.

– Siba, som inte längre finns som namn, köpte inte bara upp NetonNet, de tog över hela företaget. Att köpa upp redan befintliga e-handelsbolag istället för att utveckla egna inom den traditionella handeln verkar vara ett framgångsrecept där större kedjor som H&M och Clas Ohlsson som istället valt att rulla ut så många fysiska butiker som möjligt, kommit att få problem.

Förutom att tillgänglighet och utbud är viktigt så kan man utläsa av svaren i den enkät som Cecilia S Aldén presenterade under torsdagen och som HUI, Handelns utredningsinstitut står bakom, att trygghet är en av de absolut viktigaste frågorna - också när det gäller shopping. En delförklaring kan vara det terrordåd som inträffade på Drottninggatan i Stockholm förra året.

Norrköpingsborna är ganska nöjda med utbudet i Norrköping, men saknar inredningsbutiker och butiker med dam- och herrkläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!