Han fick besök hemma – av ministern

En finansminister i trädgården – det var inte vad Rickard Harrysson i Finspång hade räknat med på söndagseftermiddagen. "Hade jag vetat att hon skulle komma så hade jag klätt upp mig", säger han med ett leende och med målarpenslarna i högsta hugg.

19 maj 2019 20:45

Med en vecka kvar till EU-valet är de flesta partier i full färd med att kampanjarbeta för att locka de sista rösterna. Finansministern Magdalena Andersson (S) besökte Linköping och Finspång under söndagen. Efter några ord till partikamraterna som grillade korv i Vibjörnsparken gav hon sig ut för att knacka dörr i området.

– Det som bestäms i Bryssel har stor inverkan på vilka möjligheter vi har att driva politik i Sverige, säger Magdalena Andersson, som tycker att det är viktigt att man röstar i EU-valet.

Vad har EU gjort för Finspång?

– Det är en hel del inom EU som spelar roll, till exempel har man bestämt om ett nytt kemikaliedirektiv som innebär att man förbjudit farliga plaster i leksaker. Det betyder något för alla småbarn och föräldrar i Finspång, säger Magdalena Andersson.

De socialdemokrater som ska knacka dörr har fått lappar med vilka adresser de ska besöka. Magdalena Andersson ska till Kapellvägen och Ekkällevägen. Men en fin söndagseftermiddag med vackert väder är det många som inte öppnar när hon ringer på dörren. Då får de en liten broschyr och en valsedel i sitt postfack att läsa när de kommer hem. Av dem hon träffar är det många som säger att de tänker rösta i EU-valet.

– Ja, rösta det ska jag göra. Trots att jag är 90 år gammal så försöker jag hänga med, säger Maj Jonsson som ska gå och rösta tillsammans med sin bror.

Hemma i sin trädgård hittar vi Rickard Harrysson som målar staketet. Han vill inte ha någon valsedel av Magdalena Andersson, han har redan bestämt sig för vad han ska rösta på. Och det är inte socialdemokraterna.

Men att rösta i EU-valet är en självklarhet.

– Om vi vill vara med i EU då måste vi vara med och påverka, säger han och berättar att hans viktigaste valfrågor är skola, omsorg, flyktingpolitik och alla människors lika värde.

Vad säger du om att ha haft finansministern i trädgården då?

– Va?! Var det finansministern? Det hade jag inte kunnat tro, säger han förvånat.

– Men kul att hon engagerar sig. Hade jag vetat att det var hon så hade jag gett henne en räknefråga och kanske klätt upp mig lite mer, säger han med ett brett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Flood