Kvinnor diskrimineras ofta i vårdsammanhang på grund av att den mesta forskningen fokuserar på män.
För att ändra på det bildades för tjugo år sedan den ideella kvinnohälsoorganisationen 1,6 miljonerklubben. Namnet på föreningen har sitt ursprung i att det 1998 fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.
Tio år senare, år 2008, utökades föreningen med 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna, från 25 år och uppåt.
Nu anordnar de ett hälsoseminarium i gamla Matteusgården i Norrköping. Aino Fianu Jonasson, docent i gynekologi och obstetrik, expert på kvinnosjukdomar vid Karolinska institutet, ska tala om vaginal hälsa.
– Jag ska prata om slidan, om vagina. Det finns så lite forskat på den, säger Aino Fianu Jonasson.
På seminariet koncentrerar hon sig på tre tillstånd när det gäller vaginal hälsa. Ett är vaginal atrofi, torra, sköra slemhinnor, som man kan få när man kommer i klimakteriet. Det ger besvär och påverkar livskvaliteten, säger Aino Fianu Jonasson.
Det kan ge smärta vid samlag, och ge sveda, klåda och irritation, och smärta när man kissar.
Lokalt östrogen är en behandling, men det finns också preparat som inte innehåller hormoner och som man kan köpa receptfritt på apotek.
Ett annat tillstånd är bakteriell vaginos, flytningar som luktar illa och ger klåda. Ett tredje är vestibulit, intensiv smärta i slidöppningen, något som drabbar mest yngre sexuellt aktiva kvinnor.
Ett allmänt råd för god vaginal hälsa är att inte ha för tajta jeans, utan lite lösare kläder, och att använda bomullstrosor i stället för underkläder av syntetmaterial.
– När det gäller forskning på slidan är det faktiskt underdiagnostiserat. Det beror på att dels är det sällan förknippat med livshotande besvär, och så är det pinsamt, det är tabu, säger Aino Fianu Jonasson och talar om elefanten i rummet, som ingen pratar om.
Hon berättar om en avhandling i Lund, "Det gömda könet", där 46 procent i studien tyckte att var jobbigt att prata med läkare om sina besvär.
Andra föreläsare under onsdagskvällen är tandläkare Lena Sjöberg från Norrköping som berättar om sin kamp mot tobak, författaren Ulrika Borén som berättar om livet efter en hjärntumör, och entreprenören Thomas Sjölander, Norrköping, som talar under rubriken "Från New Delhi till rödbetor".