Överbeläggningar, personalbrist, köer, personal som säger upp sig. Följetongen om bristerna inom vården i region Östergötland tycks aldrig ta slut.
Senast för ett par veckor sedan rapporterade Folkbladet om krisen inom cancervården på onkologen vid US i Linköping där man lider allvarlig brist på specialkompetens och har fyllt på med allmänutbildade sjuksköterskor för att hålla bemanningen uppe.
Emil Broberg är gruppledare för Vänsterpartiet i region Östergötland och har tagit till sig synpunkterna från Vårdförbundet när det gäller arbetsvillkoren för sjuksköterskor. Förbundet vill se omgripande förändringar när det gäller schemaläggning och kräver kompensation i form av ledighet efter nattarbete.
– Det som behöver göras är att den styrande majoriteten börjar lyssna på personalen. De säger att arbetstiderna är orimliga och det leder till en negativ spiral när de inte orkar mer och söker sig bort till andra arbetsgivare, säger Broberg.
Han är mycket kritisk till att inget har hänt trots flera års påtryckningar från fackligt håll:
– Oviljan att lyssna de senaste åren är total. Och när vi nu står i ett akut läge är det mycket oroande.
Så vad vill du se på kort sikt?
– Lösningen är att snabbt ta fram modeller för de enheter som är värst drabbade. Att omgående pröva lösningar som erbjuder mer tid för vila och återhämtning. Till exempel fyra timmars nedsatt arbetstid för varje nattpass. Det finns även alternativa lösningar som 3/3-modellen (tre dagars jobb, tre dagars vila) eller sextimmarsdag. På sikt vill vi se det här över hela linjen men man måste börja där krisen är som störst, säger Emil Broberg.