Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill lyfta ungas psykiska ohälsa

På torsdagen träffade representanter för socialdemokraterna personal ur Ungdomshälsan för att prata om psykisk ohälsa bland unga.

Socialdemokraterna Mattias Geving, Precha Tama, Anders Härnbro samt Maria Öhrström utanför Ungdomshälsan.

Socialdemokraterna Mattias Geving, Precha Tama, Anders Härnbro samt Maria Öhrström utanför Ungdomshälsan.

Foto: Patrik Selsfors

HÄLSA2018-08-26 15:00

På torsdagen finns flera socialdemokratiska regionpolitiker på plats på Ungdomshälsan i Norrköping för ett samtal med några ur personalen om hur den psykiska ohälsan bland ungdomarna ser ut. Mattias Geving (som toppar regionlistan för S i Valdemarsvik-Söderköpings valkrets) förklarar besöket:

– Vi har velat lyssna på personalens erfarenheter men också berätta vad vi tycker bör prioriteras, det här är ju en fråga som vi i S lyft både nationellt och lokalt.

Orsaken är alltså den ökning av psykisk ohälsa som noterats de senaste decennierna. Nationellt handlar det om förslag som utökad elevhälsa med screeningprogram som också omfattar psykisk ohälsa, mer pengar till BUP samt en översyn angående de nationella riktlinjerna för stöd när det gäller självmord bland ungdomar. Den regionala fråga som S fokuserat på är att införa hälsosamtal för alla ungdomar i regi av regionen och där ska fokus ligga på psykisk ohälsa.

– Vi har haft en långsiktig och alarmerande ökning av den psykiska ohälsan och ökad utskrivning av medicin men också en ökning av den självupplevda ohälsan, berättar Mattias Geving som pekar på en rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att stressen i skolan och stressen att inte få ett jobb bidrar till detta.

Anders Härnbro (S), regionråd, tillägger att det nya betygssystemet också varit bidragande.

– Stressen att misslyckas är stor så vi måste också jobba med orsakerna, bland annat vill vi skjuta till medel för fler anställda i skolan, säger Anders Härnbro som får medhåll av Maria Öhrström, 25 år och SSU:are:

– När jag pratar med yngre säger de att det är stor press, man måste hålla sig i spannet mellan A och C, annars klarar man inte kraven och det finns ingen andra chans. Sedan har vi sociala medier-bomben där man alltid känner press att följa flödet och lägga upp bilder där man alltid är glad och är med kompisar.

Mattias Geving tror också att sociala medier och allt vad det hör till kan skapa orealistiska krav på livet hos många.

– Man kanske måste balansera förväntningarna på vad som är ett rimligt liv. Det var faktiskt en av sakerna som Ungdomshälsan lyfte: behovet av allmänbildning om hur psykisk ohälsa fungerar och att lära sig känna igen de många reaktioner som man går igenom som människa som till exempel sorg eller brustna relationer, säger Mattias Geving som tillägger att sömn också är en viktig del för att må bra.

S förslag om psykisk ohälsa

En nationell satsning på att skapa möjlighet till kontakt på nätet med för ungdomar som vill ha hjälp.

Utöka elevhälsans screeningprogram så det också omfattar psykisk ohälsa.

Ge uppdrag till Socialstyrelsen att se över de nationella riktlinjerna för arbetet mot ungdomssjälvmord.

Anslå mer pengar till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Införa hälsosamtal för alla ungdomar i regionens regi med fokus på psykisk ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!