Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Semestern behöver inte vara perfekt"

Planera varje dag på semestern eller ta den som det kommer? Det finns inga rätt eller fel när det kommer till hur man ska tillbringa ledigheten, säger psykologen Louise Lind.

Att få ordentligt med återhämtning hela året och inte bara under semestern menar psykologen Louise Lind är det allra viktigaste för vårt välmående. Arkivbild.

Att få ordentligt med återhämtning hela året och inte bara under semestern menar psykologen Louise Lind är det allra viktigaste för vårt välmående. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hälsa2024-07-11 00:45

–Man ska fundera på om den här viljan att maximera semestern gör att man faktiskt kan njuta också.

Fyra av tio tjänstemän uppger att de förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern, enligt en undersökning från Unionen.

– Det finns en del forskning som indikerar att det inte alltid är dåligt att gå in och ta ett möte på semestern. Men det behöver finnas faktorer som flexibilitet för att det inte ska bli en belastning. Det måste alltid vara helt frivilligt att gå in och jobba, säger Louise Lind, psykolog samt forsknings- och utvecklingsansvarig på Mindler.

Undersökningen visar också att chefers agerande har stor betydelse.

– Som chef bör man föregå med gott exempel som hjälper medarbetare att fatta kloka val. Det är viktigt att om man som chef säger åt sina medarbetare att vara lediga och ta tiden till återhämtning, att man inte själv gör tvärtemot.

I fjol släppte Försäkringskassan sin lägesrapport som visar att stressrelaterade sjukskrivningar ökar.

Louise Lind menar att återhämtning behövs hela året och inte bara under semestern.

– Vår kropp är inte gjord för att stressa i elva månader och sedan återhämta sig i en månad. Vår kropp är gjord för att anstränga sig och vila om vartannat.

Enligt semesterlagen har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester, men somliga delar upp den. Louise Lind tror att det kan bli svårt att varva ner när ledigheten väl kommer om tiden före semestern är stressig.

– Då kommer första veckan egentligen bara handla om att försöka få hjärnan att börja koppla ner lite grann. Då är det säkert bra med sammanhängande semester. Men det är svårt att säga att alla borde ha det.

Att våga sätta sig själv i första hand och göra det man själv mår bäst av är enligt Louise Lind en bra metod för att motverka att det blir för mycket under semestern.

– Om man känner att semester är den enda chansen man har på hela året att komma ner i varv kan det vara en signal om att man har brist på återhämtning. Det går inte att säga "såhär ska du tillbringa din semester" men det jag kan skicka med är att det kommer fler semestrar. Utvärdera den här semestern så har du en liten fingervisning till nästa sommar.                         

Knep för att varva ner

Psykologen Louise Lind tipsar om hur man kan tänka före, under och efter semestern:

Luftigt schema

Veckan före semester kan det vara bra att försöka ha mer luft i schemat och inte lägga alla viktiga möten där.

Återhämtande aktiviteter

Återhämtning ser olika ut för alla. Under semestern finns flera aktiviteter för att varva ner. Det kan handla om allt från att meka i garaget, till att sticka, eller gå ut och springa.

Om du har ett jobb där du är väldigt fysiskt aktiv, kanske aktiviteter som inte är fysiska passar bättre.

Återhämtning behöver inte vara en heldagsaktivitet. Det kan räcka att chilla i hängmattan i 15 minuter eller dricka en kopp kaffe utomhus.

Avsätt tid

Väl tillbaka på jobbet är det bra att gå in i kalendern och lägga in lite administrativ tid för att komma ikapp, undvika rivstart.

Utvärdera

Utvärdera semestern. Gör det du har planerat, sätt dig ned och utvärdera, så har du en liten fingervisning till nästa sommar. Semestern kommer igen – det måste inte bli perfekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!