Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så får du tonåringen att sova

Regelbundna uppstigningstider och inget surfande före läggdags. För den som vill förbättra sina möjligheter till en god sömn finns flera saker att tänka på.

SURFSTOPP. Så här ska det inte se ut när det börjar närma sig läggdags.

SURFSTOPP. Så här ska det inte se ut när det börjar närma sig läggdags.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hälsa2017-01-05 19:30

Även om de individuella skillnaderna är stora behöver tonåringar oftast något mer sömn än vuxna: runt nio timmar per natt, i stället för de sju-åtta timmar som vuxna behöver.

– Jag brukar förespråka regelbundna uppstigningstider snarare än regelbundna läggtider. Att ställa klockan och gå upp en viss tid är lättare och då ökar sannolikheten att man också blir trött och går och lägger sig i tid på kvällen, säger Pernilla Garmy.

Jan-Erik Broman, docent vid sömn- och andningscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att både tonåringar och vuxna bör undvika att sova för mycket. Det kan lätt leda till en dygnsförskjutning.

– Man bör ha regelbundna sovtider, även om man kan lägga på ett par timmar under veckoslutet, säger han.

Ett par timmar före läggdags bör man dessutom varva ner och inte surfa på mobiler eller surfplattor över huvud taget.

– Att surfa precis innan man ska sova är inte så bra eftersom man håller i gång hjärnan. Man bör heller inte vara hungrig eller proppmätt när man går och lägger sig.

Ett annat råd är att hålla rummet mörkt och gärna lite svalt. Då sover man bättre.

– Om man ändå har problem som sitter i under ett antal veckor bör man söka hjälp på vårdcentralen. Läkemedel kan vara en tillfällig hjälp, men de botar inte problemen. Det viktiga är att man kommer tillrätta med orsakerna till att man har svårt att sova, säger Jan-Erik Broman. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om