Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klyftorna ökar när det gäller hälsa

Livsvillkoren har en avgörande betydelse för hälsan. Det visar en visar en ny folkhälsorapport från Region Östergötland.

Utbildningsnivå och ekonomisk situation spelar en stor roll för hur östgötarna mår och hur länge de lever visar en ny rapport från Region Östergötland.

Utbildningsnivå och ekonomisk situation spelar en stor roll för hur östgötarna mår och hur länge de lever visar en ny rapport från Region Östergötland.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

HÄLSA2019-06-20 07:00

”Har hälsan blivit bättre?”.

Så heter den folkhälsorapport som Region Östergötland nu släppt.

Den visar att folkhälsan i Östergötland förbättrats, men också att det finns stora skillnader mellan olika grupper i samhället.

Utbildningsnivå och ekonomisk situation spelar en stor roll för hur människor mår och hur länge de lever. Skillnaderna i hälsa mellan människor med olika livsvillkor har också ökat över tid.

Även när det gäller levnadsvanor finns det stora skillnader mellan människor med hög respektive låg utbildning och inkomst.

Två tredjedelar av befolkningen i länet har minst en ohälsosam levnadsvana. Fysisk inaktivitet och för lågt intag av frukt och grönsaker är det allra vanligaste.

Drygt en tredjedel av östgötarna är inte tillräckligt aktiva visar rapporten.

Positivt är dock att rökningen halverats sedan 2009 och ligger nu på sju procent.

– Det är mycket positivt att andelen rökare fortsätter att minska. Det här visar att levnadsvanor går att påverka, men det är viktigt att komma ihåg att vanor inte enbart styrs av medvetna val utan även av sociala sammanhang, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Den psykiska ohälsan i form av ångest, oro och depression ökar i länet, i synnerhet bland tjejer och unga kvinnor.

Det är också den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Östergötland.

Rapporten visar även att andelen äldre ökar kraftigt och hälsan inom den gruppen varierar kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om