Säsongens influensa är varken svårare eller mildare än ett normalår. Snarare en "medelvariant" enligt regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
– Vi tror att det blir ett mellanläge. Visst kommer det att bli märkbart i samhället, men det är inget toppår. Det blir ändå effekter på vården som blir ansträngd med fler intensivvårdsplatser, fler inneliggande på sjukhus och fler som ska gå igenom primärvård och akutvård.
Hon berättar att jul- och nyårshelgen var lugnare än vanligt när det gäller influensadrabbade, men de senaste veckorna har kurvan över antalet insjuknande börjat peka uppåt.
– Nu ser vi att den är på sakta uppåtgående. Peaken kommer att ligga i mitten av februari och därefter borde det börja dala.
När kan man blåsa faran över då?
– Det brukar ta ungefär en månad efter toppen så man kan räkna med att influensan stannar mars ut, säger Britt Åkerlind.
Störst risk att råka illa ut är det för den äldre delen av befolkningen.
– I år ser vi en dominans bland dem över 65 år. Även yngre kommer att drabbas men som yngre klarar man sig oftast med egenvård.
För gruppen över 65 är vaccinering något man ska överväga tycker smittskyddsläkaren. Och det är inte för sent än:
– Idealiskt hade varit i november eller december men det finns fortfarande tid innan vi når toppen. Från att man tar sprutan tar det tio dagar till man får bästa skydd. Och även om man får influensan blir den mildare om man har vaccinerat sig. Skillnaden kan vara att kunna stanna hemma eller bli inlagd, säger Britt Åkerlind.