Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrars dåliga koll fara för barn

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn, men landets föräldrar har dålig koll på hur viktigt det är att hålla uppsikt, enligt en ny rapport. Under juli drunknade fyra barn och hittills i augusti har två barn omkommit på samma sätt.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Hälsa2015-08-15 18:05

Ännu en solig och varm helg väntar och många barnfamiljer kommer att tillbringa den på stranden. Föräldrars okunskap om vattensäkerhet kan dock innebära en livsfara för barnen, slår Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa fast i en ny rapport. I en undersökning med 1 021 föräldrar till barn mellan fem och tolv år visar det sig att fyra av tio inte kan första hjälpen och att hälften tror att barn plaskar eller själva ropar på hjälp om de håller på att drunkna.

– Det stämmer inte. Med ytterst få undantag så drunknar barn under tystnad, och det går fort. Vi pratar om sekunder, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet.

Även om nio av tio föräldrar uppger att de är aktiva med barnen på badstranden uppger de också att de är upptagna med annat. Varannan solar, drygt var tredje läser tidningar och böcker och en av fem kollar mobilen.

– Man blir förvånad när man ser hur föräldrar beter sig vid vatten ibland, där de lägger mer tid på Facebook än på sina barn, säger Anders Wernesten.

Moa Kjällander, som är på stranden med sin son Christopher och systerson Lo, båda sju år, håller pojkarna under ständig uppsikt.

– Båda kan simma, men det kan ju hända något – de kan få håll eller kramp. Det är bara att hålla koll hela tiden, säger hon.

Dottern, som är ett år och åtta månader, brukar ha en liten flytväst på sig när hon är med på stranden.

– Man kan råka titta bort, det kan alla göra, om någon ropar eller så. Och att trilla i går så fort, säger Moa Kjällander.

Flest barn drunknar under sommarmånaderna och en tredjedel av fallen sker vid badplatser utomhus. Men även vattendrag i närheten av huset, trädgårdsdammar och brunnar kan utgöra en fara.

Håll i barnen vid vatten eller håll dem under ständig uppsikt, är Anders Wernestens tips till föräldrar. När man kan börja släppa på kontrollen går inte generellt att säga, anser han.

– Det har inte bara med simkunnighet att göra, utan handlar också om att barnet måste ha förstått vilka risker som finns med vatten, säger Anders Wernesten. (TT)

Tänk på detta

Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp

Små barn i vatten skall alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett ungt barn.

Simbassänger, pooler och även grunda dammar (trädgårdsdammar) är en risk för små barn som kan drunkna även i väldigt grunda vatten.

Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången.

Kan du hjärt- och lungräddning, HLR? Annars – gå en kurs!

Barn ska alltid ha flytväst, även vid lek och vistelse på brygga.

Omkring tio barn per år drunknar i Sverige varje år.

Källa: SLS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om