Bakterier som utvecklar motståndskraft mot antibiotika, resistens, blir ett allt större problem i västvärlden – och i Sverige. Det leder till ökad dödlighet men också större kostnader för sjukvården beroende på dyra läkemedel och förlängda vårdtider. Den stora orsaken till den här utvecklingen är överanvändning av antibiotika – Folkhälsomyndigheten skriver: "Därför är det viktigt att antibiotika används rationellt – bara när det behövs och på rätt sätt."
Nu har Nyhetsbyrån Siren gjort en sammanställning av siffror från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) där man går igenom antibiotikaanvändningen i Sveriges kommuner de senaste fem åren. Mycket riktigt sjunker den i riket då man under denna tid riktat strålkastarna på denna fråga. När det gäller Finspång skrevs det ut 275,5 recept per 1000 invånare år 2012 men denna siffra var 2016 nere i 245,5 doser – en nedgång från året innan med 4,2 procent. Det är lägst i hela Östergötland.
Dock finns det kommuner där den ökar: i Södertälje ligger förskrivningen på över 400 recept per 1000 invånare för 2016, en ökning med fem procent – för övrigt är de 20 kommunerna med högst användning samtliga tillhörande Skåne eller Stockholms län.
– Det är väldigt intressant att det är så stora skillnader mellan olika kommuner. Det handlar mycket om en kultur och ett arbetssätt. Det går inte att säga att man skriver ut mer i en kommun för att de är sjukare där, utan det finns kanske en överförskrivning som man behöver jobba med, säger Malin Grape, enhetschef för avdelningen för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.
Lägst förskrivning av antibiotika i landet har Ovanåker med 190 recept per tusen invånare för 2016.