Så inleder Magnus Oweling, primärvårdsområdeschef östra länsdelen, den här intervjun, där vi vill ta reda på lite mer om hur vårdcentralerna jobbar därute i coronakrisen.
Primärvården, med bland annat vårdcentralerna och jourvårdcentralerna, är en viktig kugge i hjulet som nu måste snurra på bästa sätt. Allt för att inte sjukhusen ska belastas för mycket. Hur konstigt den än må låta till en början, är målet att inte ha lika många besök på vårdcentralerna nu, som man brukar. Magnus Oweling förklarar:
– Vi prioriterar att inte ha lika många besök just nu. I stället jobbar vi mycket med telefontillgänglighet, vi har aldrig haft så bra telefontillgänglighet som nu. Om vi inte har det, belastas 1177 ännu mer, och då finns en risk att människor åker till akuten. Vi ger råd via telefon och bokar in patienter på vårdcentralerna och jourvårdcentralerna. Så på så sätt skyddar vi sjukhusen och ser till att flödet in där blir reglerat.
Det är självklart inte så att det är tomt på besökare på vårdcentralerna. Men det prioriteras hårt vilka som får komma.
– Vi prioriterar luftvägsinfektioner och andra saker som inte kan vänta, säger Magnus Oweling.
Personalen jobbar även mycket proaktivt i väntan på att tiderna inom kort kommer att förvärras betydligt. Framför allt ses riskgrupper och gruppen 70+ över. Det kan handla om att skjuta fram inbokade årskontroller.
– Vi ringer upp patienterna och frågar hur de mår och ser till att de har läkemedel hemma och recept förnyade, så att de har sina mediciner hemma när den verkliga anstormningen kommer. Det som kan göras nu görs nu, så att man inte behöver göra det sen, säger Magnus Oweling.
Tillsammans med länets kommuner jobbar vårdcentralerna nu med att bygga upp en extrakapacitet kring hembesök till gamla och sköra, som inte själva kan ta sig till vårdcentralerna eller jourvårdcentralerna just nu. Personal på vårdcentralerna, framför allt läkarna, stöttar även kommunernas vård-och äldreboenden och hemsjukvården.
Personal ute på vårdcentralerna som har erfarenhet av intensivvård, har enligt Magnus Oweling blivit tillfrågade om de kan jobba på intensivvårdsavdelningarna i länet och hjälpa till med de patienter som vårdas där, ett antal som förväntas stiga de kommande veckorna. Hur många som nappat, vet han i dagsläget inte.