Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya digitala verktyget kan se hur du mår

Hur mår invånarna på Vikbolandet? Är de friskare än boende i exempelvis Norrköpings innerstad?

Hur mår folk i en viss stadsdel? Med hjälp av ett nytt digitalt verktyg ska vårdcentralerna lättare kunna se var insatser ska sättas in.

Hur mår folk i en viss stadsdel? Med hjälp av ett nytt digitalt verktyg ska vårdcentralerna lättare kunna se var insatser ska sättas in.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-12-02 19:00

Region Östergötland har tagit fram något man kallar "Områdesprofiler", ett digitalt verktyg som visar hur invånarna i ett visst område mår, baserat på levnadsvanor, socioekonomi och faktorer som påverkar hälsan. 

Meningen är att verktyget ska vara till hjälp i vårdcentralernas förebyggande hälsoarbete.

Från 1 januari 2020 har länets vårdcentraler ett utökat uppdrag att arbeta för en god och jämlik hälsa för alla boende i närområdet, alltså inte enbart de som är patienter.

– Vårdcentralerna har god kännedom om sina patienter, men i och med det nya uppdraget så behöver de också få övergripande information om befolkningen. Det är ju först när det finns ett tydligt underlag att utgå ifrån som det är möjligt att kunna arbeta riktat på ett bra sätt, säger Helena Balthammar (S), första vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Områdesprofilerna gör det möjligt att få fram uppgifter om levnadsvanor, psykisk ohälsa, och alkohol- och tobakskonsumtion hos invånarna på kommun-, och länsnivå. 

Med hjälp av det digitala verktyget går det också att zooma in på varje enskilt vårdcentralsområde för att ta fram fakta om exempelvis ekonomisk standard, utbildningsnivå, arbetslöshet, trångboddhet, andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.

– Det här handlar ju om statistik som redan finns, men som inte varit tillgänglig för oss på det här sättet tidigare, säger Elin Granath, chef för Vårdcentralen Boxholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!