Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lider du av hettan – så kan besvären lindras

Många av oss är lediga och kan njuta av värmen och svalkande bad, men för de som går i förskolan, är kroniskt sjuka eller äldre följer kommunen särskilda rutiner för att underlätta i värmeböljan.

Fokus ligger på att alla inom kommunala omsorger får i sig tillräckligt med vätska under värmeböljan.

Fokus ligger på att alla inom kommunala omsorger får i sig tillräckligt med vätska under värmeböljan.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hälsa och sjukvård2021-07-15 12:00

Dagar med 30-graders värme och tropiska nätter där temperaturen inte går under 20-graderstrecket kan vara påfrestande och får man inte i sig tillräckligt med vätska och kan svalka sig kan värmen vara livshotande.

Fokus ligger därför på att hålla koll på vätskeintaget och förhindra att kroppstemperaturen går upp för mycket.

Inom äldreomsorgen och andra berörda kommunala verksamheter finns därför rutiner och en checklista med punkter på vad som är viktigt att tänka på och uppmärksamma extra.

– Ju äldre eller sjukare man är, desto svårare kan det vara att märka sin egen törst. Exempel på svalkande åtgärder är att samlas på platser som är svalare, fylla en balja med svalt vatten att doppa fötterna i, att lägga blötlagda handdukar runt halsen eller att uppmana de äldre till minskad aktivitet – att ta det lugnt, skriver kommunen på sin hemsida.

Små barn är också extra känsliga för värme. I Norrköpings förskolor finns därför en checklista för långvarig värme eller värmebölja. Kommunen arbetar även sedan en tid tillbaka med att förse förskolegårdar med solskydd över sandlådan eller liknande om det behövs och ser till att barnen får i sig tillräckligt med vätska.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan fläktar kännas behagliga, men bidrar inte till att sänka kroppstemperaturen, dessutom har man avrått från fläktar på grund av ökad spridningsrisk av coronaviruset.

Norrköpings kommun tipsar även om vad som är bra att tänka på under en värmebölja. 

* Drick mycket, framför allt vatten
Det är också bra att äta mat med mycket vätska i, som frukt och grönsaker.

* Försök ordna en så sval miljö som möjligt 
Dra för gardiner och persienner, samt vädra på kvällen eller natten när det är svalt. Fundera över var det är svalast i hemmet – det kan vara stor skillnad mellan olika rum.

* Hjälp kroppen till svalka
Det kan till exempel röra sig om att använda ljusa och löst sittande kläder, lägga en blöt handduk på pannan eller runt halsen och liknande.

* Ta det lugnt
Undvik ansträngande aktiviteter när det är som varmast.

* Håll koll på kroppens signaler
Om du din kroppstemperatur ökar, du blir yr, får höjd puls eller andningen går upp kan det vara tecken på att du påverkas mycket av värmen.

* Var redo att hjälpa andra
Fundera över om det finns någon i din närhet som kan behöva extra stöd och hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!