Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En helgdag för alla

Sveriges nationaldag firades i går och för första gången var dagen helgdag. I Finspångs kommun firades nationaldagen bland annat i Hällestad och Finspång och på båda orterna talade landshövding Björn Eriksson.

Kjell Ågren hissade, med assistans av Åke Henrysson, flaggan vid firandet i Bruksparken. Musikskolans musikledare Håkan Forsberg spelade. 
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Kjell Ågren hissade, med assistans av Åke Henrysson, flaggan vid firandet i Bruksparken. Musikskolans musikledare Håkan Forsberg spelade. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

HÄLLESTAD/FINSPÅNG2005-06-07 06:00
Det var inte bara nationaldagen som helgdag som det var premiär för i går. I Hällestad ordnades för första gången, i alla fall på mycket, mycket länge, ett nationaldagsfirande. Hällestads församling, frikyrkorna i Hällestad och många föreningar i Hällestad med omnejd gjorde gemensam sak och arrangerade ett nationaldagsfirande. Ett lyckat initiativ, flera hundra personer kom för att delta i firandet vid hembygdsgården. Med hemvärnet och svenska flaggor i spetsen tågade inledningsvis ett stort antal människor, ung som gammal med små flaggor i händerna, från kyrkan till hembygdsgården. För flera musikanslag under firandet svarade Finspångs musiksällskap, ekumeniska kören och skolbarn.
Det sägs att landshövding Björn Eriksson skulle hinna med nio olika nationaldagstal i länet i går, två av dem i Finspångs kommun, först i Hällestad och därefter i Bruksparken i Finspång.
- Kära vänner, det är en speciell dag i dag. Den är speciell för många och även för mig, inledde Björn Eriksson.
- Det är svenskhetens dag, men inte i den inskränkta meningen utan i solidaritetens betydelse. Vare sig dagen eller flaggan är extremismens symboler. Det här är mitt land, min dag och min flagga och jag vill inte ha löss i de symbolerna, fortsatte han.

Ljusa sidorna
Björn Eriksson talade vidare om situationen i både världen och Sverige. Han konstaterade att det finns många mörka sidor, men valde att också lyfta fram de ljusa sidorna. Han gladdes till exempel åt utvecklingen i de baltiska länderna och att politikerna i Nordirland efter år av konflikter äntligen har börjat prata med varandra.
- Vare sig vi är för eller emot EU är det få som kan förneka grundtanken som finns bakom, att åstadkomma fred, sa Björn Eriksson.
Han pratade vidare om "sitt" Sverige där det finns ett särskilt ansvar för barnen.
- Och i mitt Sverige finns det också plats för mor och far, för morfar och farfar, för mindre företag, för egna initiativ, för nätverksbyggande, för kulturell mångfald, för en god miljö, för mänsklig värme och för en stolthet över att vara svensk. Vi ska vara stolta över oss själva, men också ödmjuka och medvetna om alla människors lika värde, sa Björn Eriksson.
I Finspång firades nationaldagen enligt traditionen, vilket innebär att firandet inleddes med en marsch under ledning av Finspångs skolmusikkår och fanborg från Högbyplan till Bruksparken. Där talade, förutom Björn Eriksson, kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson (s). Musik och sång framfördes av Stal-kören, skolmusikkåren och grundkurselever från musikskolan. Flaggor delades, här liksom i Hällestad, ut till ett antal privatpersoner och föreningar. Årets UF-företagare, Frida Johansson, som Folkbladet berättade om i lördags fick också ta emot diplom och en penningsumma i Bruksparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om