Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De köar för att få rösta på kyrkans folk

Det var kö till vallokalerna i både Hällestad och Finspång i går. På båda ställena hade församlingarna satsat på kringaktiviteter för att få fler att gå och rösta i kyrkovalet.

Gull-Britt Evertsson och Solveig Andersson jobbade i vallokalen i Hällestad.

Gull-Britt Evertsson och Solveig Andersson jobbade i vallokalen i Hällestad.

Foto:

HÄLLESTAD/FINSPÅNG2005-09-19 06:00
Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet, vid förra valet röstade till exempel bara 14,2 procent av de röstberättigade i landet. Hur stort valdeltagandet var i går vet vi inte i skrivande stund, men att döma av den tid som Folkbladet besökte vallokalerna i Hällestad och Finspång så var det många som valde att rösta.
- Vi har haft kö. De hängde till och med på låset när vi öppnade, berättar Gull-Britt Evertsson som sitter och prickar av dem som som röstar i röstlängderna i vallokalen i församlingshemmet i Hällestad.
Under Folkbladets besök är det en strid ström av personer som kommer för att rösta. De allra flesta får vänta en stund innan de kan rösta eftersom det är fullt bakom de gröna skärmarna.

"Aldrig missat"
Bernt Fjäll är en av dem som kommer för att rösta.
- Jag har aldrig missat ett val. Jag förstår inte dem som betalar, men som inte vill vara med och påverka, säger han.
Hällestad församling är en av de församlingar som brukar ligga lite över riksgenomsnittet vad gäller valdeltagandet.
- Förra valet hade vi över 20 procent. Jag tror att det beror på att landsbygden är lite mer samlad. I år har vi också gått ut med gemensam valinformation från alla grupper och det tror jag också kan göra att fler röstar, säger Erling Thyselius som jobbar i vallokalen.
Under dagen ordnas även olika aktiviteter i församlingshemmet och i kyrkan. AEA Fitness har uppvisning och det är musikgudstjänst till exempel. Kaffeservering finns det också.

Lång kö
Risinge församling har också satsat på lite extra kringaktiviteter vid årets val, för att locka fler väljare till valurnorna. Det är servering, underhållning och tipspromenad. Dessutom har man den här gången bara en enda vallokal, Mariagården. Bussar går till och från vallokalen enligt turlista för att underlätta för människor att ta sig dit.
- Hittills ser det ju riktigt bra ut, utropar valnämndens ordförande Lasse Torstensson när vallokalen varit öppen en stund.
Och det har han rätt i. Folkbladets utsända får tränga sig igenom en lång kö när vi ska ta oss in i lokalen. Där inne har man delat upp röstningen så att de som är lite äldre röstar på nedervåningen och de något yngre på övervåningen.
Till övervåningen är det dock ingen rusning under Folkbladets besök. En av dem som ändå kommer dit är Jennipher Sivertsson. Som bekant är rösträttåldern i kyrkovalet 16 år och just så gammal är Jennipher.
- Jag vet inte så mycket om det så det är inte så lätt, säger hon när hon står och väljer valsedlar.
Hon har tagit med sig mamma Ann-Louise Sivertsson som hjälper henne och talar om att det ska vara tre olika valsedlar i tre olika kuvert. Efter en stunds funderande har Jennipher bestämt sig och går in bakom den gröna skärmen för att rösta för första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om