PROs Äldrebarometer är ett verktyg som mäter hur bra olika kommuner är att bo och leva i för äldre.
Barometern tar bland annat upp boende, fritid och aktiviteter, tillgänglighet, medborgerligt deltagande och inflytande, vård- och omsorg samt kommunikation.
Medlemmar från PRO Hällestad har träffats vid flera tillfällen och betygsatt kriterierna.
Lägst betyg och mest kritik riktas mot boendesituationen.
– Jättesvagt att inte kommunen får fram några bostäder. Vi har efterfrågat det i många år. Boenden som är anpassade så att handikappade och äldre kan bo där, säger Bengt Carlsson.
Kassören Lars-Erik Palmqvist påpekar att det behövs satsningar och gärna i området kring Hällestadgården, så att gemenskapen där kan utnyttjas.
– Vi var och tittade på boenden på Visingsö. Där har de byggt enplanshus, två-trerummare i marknivå, säger Lars-Erik Palmqvist.
– Det borde satsas på boenden för äldre som folk har råd med. Det byggs för lite hyresrätter och det är viktigt att det finns hiss, så äldre kan bo kvar, säger John Petersén.
PRO-gruppen tycker att landsbygden glöms bort i många sammanhang.
– Man undrar vad som finns kvar av en ort som Hällestad om 20 år. Kommunens landsbygdsprogram, vart har det tagit vägen egentligen?, undrar Lars-Erik Palmqvist.
Möjlighet till inflytande, måltider och kommunala bidrag är andra punkter som får låga betyg. När det gäller det förstnämnda efterfrågas mer enklare turer när besluten ska tas och för måltiderna riktas kritiken mot den frysta, smaklösa maten som transporteras långa sträckor.
– De kommunala bidragen ger vi också lägst betyg. Vi får ett litet bidrag som är räknat utifrån medlemsantal. Med den lilla summan har vi svårt att genomföra aktiviteter, säger Lars-Erik Palmqvist.
Det finns även vissa områden som får höga betyg. Möjlighet att komma fram till rätt person via kommunens växel, information om färdtjänst och äldreomsorg, hemtjänsten och fixartjänster prisas av Hällestadgruppen.
– Hemtjänsten fungerar riktigt bra och gör täta hembesök här. Men de byter folk ofta och då är vår önskan att en ”äldre” medarbetare ska följa med, så att det blir en naturlig övergång och mer personligt. Fixartjänsterna upplevs också som bra. Det erbjuds hjälp från 67 års ålder med att sätta upp gardiner, byta lampor och med halksäkra mattor, säger Lars-Erik Palmkvist.