Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varggrop och hälsobrunn visades i Hällestad

Detta under Naturskyddsföreningens vandring nyligen.

Gösta Johansson berättar om en blivande blomsteräng mitt i Hällestadsskogen!

Gösta Johansson berättar om en blivande blomsteräng mitt i Hällestadsskogen!

Foto: Sören Boström

Hällestad2020-11-10 12:00

En äkta varggrop, ett falskt apotek och en gammal hälsobrunn!

Allt detta och mer därtill, kunde Gösta och Eva Johansson Hjorth i Hällestad, visa upp för medlemmarna i Naturskyddsföreningen i Finspång, vid en vandring i Hällestadsskogen nyligen.

Av hälsobrunnen finns inte mycket kvar idag:

– Man kan skönja grunden av ett försvunnet hus och så finns ju själva brunnen kvar, berättar Gösta Johansson och visar upp en liten vattensamling nära en stor sten.

– Under 1800-talet var det hälsobrunnarnas tid i bland annat Medevi, Ramlösa och Ronneby Brunn och så hade vi en mindre variant här i Hällestad.

Vem drev hälsobrunnen här?

– Det var en kvinna som hette Maria Walden, som själv blev botad av en ögonsjukdom vid Söderköpings Brunn och sedan åkte hem till Hällestad och startade en egen hälsobrunn vid den här vattenkällan.

– Och Mamsell Walden som hon kallades, hade en stark ställning i hembygden och jämställdes nästan med en sockeläkare och anlitades ofta som barnmorska.

– Men, konstaterar Gösta Johansson, Hällestads brunns tid blev kort och när Maria Walden inte orkade längre, förföll byggnaderna snabbt och idag finns bara någon rest och så vattenkällan kvar.

Angående varggropen i Stigstorp berättar Gösta följande:

– Det var vanligt med vargjakt i Sverige på 1800-talet och man fick skottpengar av staten för varje varg man sköt. Enligt statistiken sköts cirka 6 000 vargar i Sverige under 1800-talet och därav några här i Hällestad och den gamla varggropen, som finns kvar än idag.

Angående huset med en apoteksskylt på, säger Gösta Johansson så här:

– Förklaringen till skylten är så pass enkel, att det bodde en apotekare här en gång i tiden och han tog med en skylt hem och satte upp här på sitt hus på skoj bara.

Under den sex kilometer långa vandringen passerar man också en äng mitt ute i skogen.

– Det är ett projekt som jag startat och som jag hoppas slutar med att det blir en blomsteräng här, till glädje för bland annat vildbin, berättar Hans Skoglund som håller i ängsprojektet.

Under vandringen passerades också en sjö, Stigtorpsgölen, med några egendomliga flottar i.

– Det är greve Mörners flottar som man åker ut med i sjön, "Stitorpsgöla" som vi säger här, sa Gösta Johansson med ett leende.

Lite senare passerar vi nära en gammal, numera överväxt stenbro:

– Jag tror att den här otroligt fina stenbron var i tjänst fram till 1920-talet, då den nya bron byggdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!