Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utvandrarna - och mycket mer

På scenen är det husförhör. Prästen och klockaren är spydiga mot Ulrika i Västergöl, som dock inte är sen att bita ifrån sig.
Jovisst, handlar det om Utvandrarna. Och visst är teater i sig både givande och roligt att hålla på med. Men den här gången handlar det om ännu mer.

Scener ur Utvandrarna som elever från Hällestad spelade upp rundade av arbetet med värdegrundsfrågor som genomsyrat läsåret. 
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Scener ur Utvandrarna som elever från Hällestad spelade upp rundade av arbetet med värdegrundsfrågor som genomsyrat läsåret. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Foto:

HÄLLESTAD2004-05-29 06:00
Hällestad skolas äldre elever, 12-13 år, har under hela läsåret arbetat med värdegrundsfrågor på olika sätt.
- Det är viktig att lära sig att skilja på fakta, värden och värderingar, säger lärare Anna-Maria Lilljebjörn. Målet är att eleverna ska bli så jagstarka att de väljer själva, inte bara hänger på kompisar.
Kortfilm, skärmutställningar och så föreställningen med scener ur Utvandrarna är något av vad arbetet har utmynnat i. Fördomar och värderingar har plockats fram och skärskådats.
- Att inte bara hänga på andra, utan göra sitt eget val gäller alltifrån vad man har för åsikter till vad man gör, säger Anna-Maria Lilljebjörn.
Hon nämner saker som språkbruk, synen på invandrare, droger. Kring temat fakta, fördom, värdering har mycket lektionstid använts för diskussioner och funderingar.

Egna scener
Just föreställningen Utvandrarna behandlar som bekant hur det är att lämna sitt land och hur det känns att komma ny till ett annat. I scenen med husförhöret, där Ulrika skälls för hora av dem som i själva verket utnyttjar henne, finns stoff till den diskussionen. Som bekant har användandet av den typen av ord bland unga debatterats livligt.
Eleverna arbetade fram scenerna tillsammans med dramapedagog Claes Eriksson, som tjänstgjort på skolan under läsåret. Utgångspunkten för arbetet med föreställningen var konsertversionen av Kristina från Duvemåla som gavs i Hällestad kyrka tidigare i år.
Elevgruppen har också deltagit vid en antidrogmässa i Linköping med sin film och utställning.
I tisdags gavs scenföreställningen i matsalen för skolans övriga elever och personal samt inbjudan gäster från pensionärs- och hembygdsföreningar på orten. På kvällen gavs föreställningen en andra gång för föräldrar och andra intresserade.
Förutom Anna-Maria och Claes har lärare Håkan Jegestad arbetat med värdegrundsfrågorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om