TOPPEN- grabbar
Först åker de bygghissen 30 meter upp och sedan klättrar de på byggnadsställningar tio meter till. Hälletads kyrktorn får nytt tak och då gäller det att inte vara höjdrädd.
Foto: Lögdberg Anna
- Om det blåser mer än det gör i dag kan det bli svårt att jobba här, säger Mattias Månsson. Regn, vind men framförallt åska avgör om vi kan vara här uppe eller inte.Under sommaren har de som passerat förbi Hällestads kyrka kunnat se byggnadsställningar växa upp runt kyrktornet och denna vecka har renoveringen av taket börjat. Tio veckors arbete
Kopparplåten ska bytas ut och dessutom måste tolv kvadratmeter av trätaket ersättas. När allt är klart om tio veckor kommer det att se exakt likadant ut som innan förutom på en punkt - färgen.- Vi lägger blank kopparplåt som ganska snart mörknar. Inom ett år kommer taket att vara mer eller mindre brunt, säger Mattias Månsson.Den gröna ärgiga färgen kommer först om 20-30 år så fram till dess får Hällestadsborna se sin kyrka med mörkt tak.Att man väljer just koppar som material på taket har flera orsaker. - Koppar ska vara underhållsfritt och håller bra, berättar Mattias Månsson.Den gamla plåten har förmodligen suttit på taket sedan kyrkan byggdes, i mer än hundra år alltså berättar Erling Thyselius som är tekniskt ansvarig i församlingen.Omkring ett ton koppar kommer att bytas ut och det är en eftertraktad metall det handlar om. Många kyrkor i landet har utsatts för kopparstölder det senaste året. Men tjuvar göre sig icke besvär för Mattias Månsson forslar bort den lösa plåten varje dag.Kostar miljoner
För att göra denna typ av renovering på en kyrka krävs ett tillstånd enligt kulturminneslagen från länsstyrelsen. De utser i sin tur en kontrollant som följer arbetet. Länsmuseet i Östergötland har fått denna uppgift och bevakar att renoveringen gör kyrkan så lik ursprunget som möjligt.Stor investeringRenoveringen kommer att kosta omkring 1,6 miljoner kronor. Redan nu har församlingen fått ett kyrkoantikvariskt bidrag på drygt en miljon kronor från staten. Dessutom väntar man på besked om ytterligare 250 000 kronor i statligt bidrag. Resterande kostnader står församlingen för. Förre ordförande för kyrkorådet väckte frågan om renoveringen för fem år sedan berättar Siw Johansson som sitter i kyrkorådet i Hällestad.- Det här är en stor renovering och det är skönt att den kommit till skott nu, säger hon.Under renoveringen kommer verksamheten att pågå som vanligt. Enda skillnaden är att besökare - förutom vid begravning - får använda den södra ingången till kyrkan.
Den första kyrkan i Hällestad byggdes troligtvis på 1200-talet och förstördes i en brand 1726.Den andra kyrkan i Hällestad förstördes också i en brand 1893. Klockstapeln som räddades undan lågorna står i dag på Skansen.Den tredje och nuvarande kyrkan invigdes 1895 och är byggd i gotisk stil. Tornet är 53 meter högt.Kyrkan rymmer i dag omkring 500 personer och i Hällestads församling bor ungefär 2 500 människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!