Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sven-Erik har redan skördefest i skogen

Det är inte bara nackdelar med en regnig sommar. Den rikliga nederbörden har gjort att skogens gula guld glimmar i mängder. Kantarellsäsongen har redan börjat.

Efter en kort promenad i skogen är en härlig korg med kantareller en fin belöning för svampälskaren.  Foto: Johan Gustafsson

Efter en kort promenad i skogen är en härlig korg med kantareller en fin belöning för svampälskaren. Foto: Johan Gustafsson

Foto:

HÄLLESTAD2007-07-28 06:00
Tillsammans med svampexperten Sven-Erik Pettersson, från Ekeberga, mellan Hällestad och Prästköp, ger vi oss ut i skogarna i Hällestad Södra. Det är en blandskog med mycket mossa.
- De flesta svamparna trivs ju i blandskogar och det gäller även kantareller, säger Sven-Erik.
Sven-Erik har hållit i svampkurser i 25 år och vet var man ska leta. När han var ute i skogen för ett par veckor sedan hittade han tio liter kantareller.
Redan efter ett par hundra meter in i skogen hittar han ett stort svampställe. I den lilla gläntan växer kantarellerna i rader.
I vanliga fall brukar den riktiga svampsäsongen börja i mitten av augusti. Men i år har svamparna kommit tidigt. Redan till midsommar kunde man hitta kantareller i Finspångsskogarna.

Ovanliga mängder
- Det är inget ovanligt att man plockar kantareller till midsommar, men inte i de här mängderna. Men det säger inget om hur hösten blir. De som vill plocka svamp ska nog plocka nu, säger han.
Men det är inte bara kantarellerna som är tidiga. Taggsvamparna har också tittat fram.
- Här är blek taggsvamp, den är också enormt tidig
Den rödgula taggsvampen är ofta inget att ha, den blir väldigt besk, men den bleka är väldigt fin.
Själv plockar Sven-Erik omkring 25 olika sorter. Det är ungefär så många ätliga svampsorter som finns i Sverige. Men många av dem är så kallade blandsvampar, och passar bäst att blanda med mer smakrika svampar. Hans personliga favoriter att äta är kantareller och Karl Johan-svampar. Men det är inte de vackraste svamparna.
- Det är klart att svart trumpetsvamp är en favorit. När man hittar den på hösten är den alldeles blyertsgrå och vacker.
Vid en liten stig hittar Sven-Erik en kremla. Det finns mellan 300 till 400 olika sorters kremlor. Det krävs mikroskop för att kunna skilja många sorter åt, och långt ifrån alla går att äta.

Känner smaken
Sven-Erik tar ett bett ur svampen, som han snart spottar ut.
- Smakar de milt kan man äta dem, men den här smakade helt klart skarpt, säger han. Den är inte giftig, bara oätlig. Kremlor är annars en väldigt god svamp.
Som nybörjare i svampskogarna bör man koncentrera sig på några få sorter. Till exempel kantareller, Karl Johan, trattkantarell och blek taggsvamp. Det är svampar som det är lätt att känna igen, och risken att förväxla dem med oätliga eller giftiga svampar är liten.
- Det finns en hel del svampar som man ska se upp med, framför allt flugsvampar. De flesta giftiga svampar blir man magsjuk av. Det är nog så illa, men det är ingen katastrof. Flugsvampar kan man få men av.
Intresset bland folk i allmänhet att gå ut i skogen för att plocka svamp och bär har minskat, tycker Sven-Erik. Han tror att den ökade välfärden och att folk anser sig ha mindre tid är en orsak till det. Man köper hellre sin svamp och sina bär för dyra pengar på torget än att gå ut i skogen och plocka dem själv.
Men samtidigt tycker han sig kunna se en annan trend. Tidigare har det varit mest kvinnor på hans svampkurser, men på den senaste kursen var det bara män.
- Jag tror att det hänger samman med det ökade intresset för mat bland män.
Vi fortsätter en bit in i skogen. Mängden i svampkorgen växer snabbt.
- Ja, det är vackert med en korg med kantareller, säger han när han ställt ner korgen vid bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om