"Stenar intresserar många"
Från Vättern till Bråviken. Det var temat när Geologins dag arrangerades vid Gruvstugan i Hällestad.- Vi märker att folk är mycket intresserade av stenar, säger amatörgeologen Ingvar Andersson.
Amatörgeologen Ingvar Andersson berättar om den färggranna mineralen ametist från Brasilien för Donald och Ulla-Britt Hammar från Prästköp.
Foto:
Temat på årets utställning av stenar var från Vättern till Bråviken.
- Vi visar upp mineraler från 40 olika ställen inom området. Vi försöker hitta olika teman varje år, berättar Ingvar Andersson.
Intresset stort
Han hoppades på många besökare och påpekade att intresset för mineraler är stort och att många brukar ta med sina stenar för att rådfråga amatörgeologerna under dagen. En av gästerna var Ulla-Britt Hammar från Prästköp.
- Jag är mycket intresserad av stenar. Jag skulle velat bli geolog, men nu är jag för gammal.
Hon har en sten från Amazonas hemma och en från Golgata. Ulla-Britt befinner sig ofta ute i skog och mark.
- Det är jättefascinerande för att stenarna finns så nära, i naturen. Jag skulle väldigt gärna vilja följa med geologerna på sina vandringar, säger Ulla-Britt Hammar.
Landskapssten
Östergötlands landskapssten kolmårdsmarmor, manganmineral, trilobiter, ortoceraliter, orsten och molydenglans är några exempel på mineraler som besökarna kan titta på under dagen.
Ingvar Andersson demonstrerade dessutom en väldigt speciellt sten från trakten.
- Det är wolframit som bröts i Baggetorp i närheten av Tjällmo. Det är en oerhört tung sten. Folk häpnar när de ska lyfta den, säger Ingvar Andersson.
Hans roligaste fynd påträffade han i Hålsjöberg i Värmland
- Där fann jag den blåa mineralen kyanit. Den platsen är väldigt spännande eftersom hela miljön är blå, säger Ingvar Andersson.
Han understryker att det går att lära sig mycket av att läsa av naturen.
- Det är en form av detektivarbete. Att hitta en sten och sedan studera mer om den. Sedan är det nyttigt att vara ute i naturen och få frisk luft och motion. Det är roligt att upptäcka saker.
Under dagen genomfördes även tipspromenad, guidade vandringar runt Storgruvan och varphögarna och i stugan visades en utställning om geologisk litteratur.