Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spindelman i kyrkan?

I Hällestads kyrka, huserar ”Spindelmannen” i ett fönster. Det berättar vi om i serien om kyrkorna i Finspång och nu är det dags för Hällestads kyrka.

Hällestads kyrka reser sig ståtligt från sin plats mitt i byn.

Hällestads kyrka reser sig ståtligt från sin plats mitt i byn.

Foto: Sören Boström

HÄLLESTAD2018-07-19 07:15

– Spindelmannen handlar om en målning, som med lite fantasi kan se ut som en spindelman, säger informationsassistenten Johan Tell. Så det är många som förundrats över den här målningen.

– Men den har förstås en förklaring, inskjuter kyrkoherden Karl Magnus Hansson. Det är Mose som står främst på målningen och bakom honom ser det ut att stå någon, som med lite fantasi kan tydas som en figur.

Vad tycker du annars kännetecknar Hällestads kyrka?

– Framför kyrkan finns en väldigt fin, gammaldags kyrkby, där det var lärarbostäder, när det var kyrkskola där. Den här kyrkbyn inramar uppgången till kyrkan på ett väldigt fint sätt.

Något som också kännetecknar Hällestads kyrka, är konserterna med kända artister, som Magnus Carlsson och Cajsa Stina Åkerström, som är två av många kändisar som framträtt i kyrkan.

Icke att förglömma den populära konserten i fjol med gruppen The Spotnicks.

– Vid såna här tillfällen fylls nästan alltid kyrkan med besökare och det känns ju väldigt roligt och positivt.

Vad tycker du om kritiken mot att ta betalt för arrangemang i en kyrka?

– Det kan man förstås ha olika åsikter om, men kyrkorådet har bestämt att man kan ha de här betalkonserterna i kyrkan och då får vi gå på det beslutet.

– Jag vet ju också att konserterna är otroligt uppskattade, tillägger Karl Magnus Hansson.

Kyrkobyggnaden

En kyrka har funnits på orten sedan medeltiden, eventuellt redan på 1200-talet. Äldsta kyrkan plundrades av Daniel Rantzaus trupper och brann ned 1726. Nästa kyrka som uppfördes brann också ned, den 23 januari 1893.

Nuvarande kyrka i nygotisk stil uppfördes åren 1893-1895, efter ritningar av arkitekt Gustaf Petterson. Uppgifter finns att kyrkan istället kan vara ritad av arkitekt Hjalmar Kumlien.

Kyrkan består av ett långhus med flersidigt kor i öster och torn i väster. Korsarmar sträcker sig ut åt norr och söder.

i taket finns änglar målade och det ska vara Hällestadsflickor som var modeller, när de målades.

Klockstapeln som uppfördes till andra kyrkan under första hälften av 1700-talet, finns numera på Skansen.

Där ringer den in nyåret för en stor del av de svenska TV-tittarna, för varje nyårsafton direktsänder SVT uppläsningen av dikten Nyårsklockan vid tolvslaget med ackompanjemang av klockspelet i Hällestads gamla klockstapel.

Finspångs kyrkor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om