Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommaren intensiv för biodlare

Sommar, sol och bin. För Rolf Felix i Gärtorp är sommaren en intensiv period. Han har nämligen över en miljon bin att ta hand om.

Rolf Felix i Gärtorp har 15 bisamhällen. I dem tror han sig ha över en miljon bin. - Det är ett levande väsen och inget samhälle är likt något annat, säger han. 
Foto: Carolina Häggkvist

Rolf Felix i Gärtorp har 15 bisamhällen. I dem tror han sig ha över en miljon bin. - Det är ett levande väsen och inget samhälle är likt något annat, säger han. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

HÄLLESTAD2005-07-30 06:00
- Titta där! säger biodlaren Rolf Felix och pekar upp i ett träd.
Längs stammen sitter en klase med bin och det går att se att de har börjat tillverka honung av den nektar de har sugit ur blommor. Rolf ilar iväg och hämtar en stege och en håv. Rymmarbina ska fångas in. Iförd shorts och t-shirt, skyddskläder är inte att tänka på, tar han sig an uppgiften. Plötsligt hörs ett tjut ifrån trädet. Rolf har blivit stucken.
- Jag råkade klämma ett, förklarar han.
Ändå är Rolfs bin inte aggressiva, det skulle aldrig gå med tanke på grannarna. Under årens lopp har han fått tusentals stick. Men så har han ju också haft 27 år på sig att vänja sig. I dag har han 15 bisamhällen med uppskattningsvis en miljon bin. Större delen av dem finns på hans tomt i Gärtorp utanför Hällestad. En del har han fått placera ut i skogen för att få plats.

Hobby
- Man får uppleva överraskningar hela tiden. Det är ett levande väsen och inget samhälle är likt något annat, säger han om sin hobby.
För visst är det en hobby även om han tjänar en del på honungen. Mellan 150 och 1 200 kilo honung producerar hans bin under ett år, det kan variera väldigt. Egentligen är det inte så mycket jobb med bin, menar Rolf, men eftersom han även odlar drottningar blir det mer tidskrävande. Nyligen kläcktes 40 nya drottningar, som han har fått placera ut i mindre lådor.
Håven är full med bin och Rolf granskar sin fångst. Men det är inte bina han är intresserad av, utan drottningen. Får han inte med henne ner från trädet kommer bara de andra bina att flyga tillbaka till henne. Han ger sig upp på stegen igen och kör om ett varv till med håven. Bisurret ökar, men den här gången lyckas han utan att bli stucken. Drottningen är större än arbetsbina, men för att garanterat känna igen sina drottningar har han målat en blå prick med tuschpenna på ryggen på dem.

Livslängd
En drottning kan leva i fem år, men vanligtvis byts de ut efter två. Bina och drönarna däremot lever bara i fyra till fem veckor, om de inte övervintrar. Då kan de leva ett halvår.
- Vingarna blir utslitna på dem så de kommer inte hem, säger Rolf.
När hösten kommer lämnar han kvar en låda per samhälle, som bina tränger ihop sig i. Sedan utfodras de med 20 kilo socker och även om det är iskallt ute är temperaturen i lådan alltid över 30 grader. Bisäsongen är mellan tussilago och ljung, mellan april och september.
På våren flyger drottningen ut och parar sig med drönare, sedan återvänder hon till kupan och börjar lägga ägg. Hon kan lägga upp till 2 000 ägg på ett dygn, berättar Rolf engagerat.
Men hans sambo är inte riktigt lika förtjust i att odla bin. Så tål hon inte heller sticken lika bra.
- Det är mina bin, men vår honung, säger Rolf och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om