Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Solrunda mot framtiden

Många tog chansen att lära sig mer om solenergins fördelar under lördagens Solrunda. ”Solenergi är framtiden”, säger Mikael Abrahamsson.

Informerar. Mikael Abrahamsson, Atlas Solenergi, (till höger) berättar om solenergins fördelar för Ramstorpsborna Tommy och Anette Nilsson.

Informerar. Mikael Abrahamsson, Atlas Solenergi, (till höger) berättar om solenergins fördelar för Ramstorpsborna Tommy och Anette Nilsson.

Foto: Magnus Johansson

HÄLLESTAD2015-05-11 07:00

I helgen arrangerades Solrundan i Finspångs kommun. Det var öppet hus vid ett par solenergianläggningar.

Mikael Abrahamsson, som drivit Atlas Solenergi AB i fyra år, visade upp sin anläggning i Hällestad.

– Intresset ökar hela tiden. I framtiden tror jag antalet solenergianläggningar kommer öka kraftigt i Sverige, precis som det gjort i Danmark och Tyskland, säger Mikael Abrahamsson.

Han säljer kompletta anläggningar för solenergi. Antingen el eller varmvatten, men även en hybrid som tillverkar både el och varmvatten.

– Jag vill sprida kunskap och förklara enkelheten. Många tror att det är krångligt, men anläggningen sköter sig själv. Blir det strömavbrott slår apparaten ifrån som en säkerhetsgrej. Sedan går den igång igen.

– På tio-tolv års sikt har man gratis el om man investerar i en lagom stor anläggning. Dessutom måste vi hjälpas åt att få ner koldioxidutsläppen, säger Mikael Abrahamsson.

Under lördagen visade han upp solceller, solfångare och hybridsolfångare för de intresserade besökarna.

Tommy och Anette Nilsson från Ramstorp passade på att lära sig mer om solenergi.

– Vi har haft solfångare i 25 år och funderar på att skaffa solceller. Det handlar både om att tjäna pengar och göra något för miljön, säger Tommy Nilsson.

Funderingar finns på att antingen placera solcellsanläggningen på taket eller marken.

– Det skulle kännas bra att producera sin egen el. Nackdelen är väl att när det går åt som mest energi på vintern fungerar det som sämst. Vi är intresserade och läser mycket på nätet och ska även gå på måndagens föreläsning om solel och solvärme i Kulturhuset, säger Tommy Nilsson.

Mikael Abrahamsson betonar att det handlar om att tillvarata sommarhalvårets soltimmar på bästa sätt.

– Det handlar om att köpa en tillräckligt stor anläggning. Det räcker med ett telefonsamtal, så åker jag ut och tittar och rekommenderar vad som är lämpligt, säger Mikael Abrahamsson.

Mars är ofta bästa månaden för en solcellsanläggning eftersom det är kallt och soligt.

– Många tror att man kan ersätta taket med solceller, men det går inte. Solceller gillar inte skugga. Min anläggning ligger rakt i söderläge och det är gynnsamt, konstaterar Mikael Abrahamsson.

Solenergi

Är en klimatsmart, effektiv och välbeprövad förnybar energikälla. Allt fler väljer att installera solceller och solfångare.

Genom att öka användandet av solenergi minskar utsläppen av koldioxid och vår klimatpåverkan minskas. I dag används solens strålar både för att tillverka värme med hjälp av solfångare och el med hjälp av solceller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om