Släktforskning på marknad

Brända mandlar, saltgurka, kläder, kokosbollar och - släktforskning! Allt det här kunde man hitta på Hell´ste Marken i Hällestad nyligen.

Man får räkna med många timmar framför datorn, om man vill börja släktforska, som Jan Gårdman gör.

Man får räkna med många timmar framför datorn, om man vill börja släktforska, som Jan Gårdman gör.

Foto: Sören Boström

HÄLLESTAD2018-08-30 08:00

Många blir nog lite förvånade, när man plötsligt ser Jan Gårdman, 70, före detta förtagare i elektronikbranschen från Norrköping, sitta och informera marknadsbesökarna och ge goda råd om släktforskning.

Mitt bland all kommers på marknaden.

- Ja, så är det, men faktum är att många kommer fram och pratar med mig, säger Jan Gårdman. Så pass att jag den här gången fick sitta ett par timmar efter utsatt tid, för att hinna med alla frågor.

Hell´ste Marken är nog enda marknaden med släktforskningstips, så varför har det blivit så här just i Hällestad?

- Jag har mina rötter i Hällestad och bor numera i den före detta prästgården. Dessutom brinner jag själv för släktforskning sedan början av 1970-talet.

- Och eftersom jag vet att det kan ge de som forskar, så många spännande och intressanta upplevelser, vill jag gärna dela med mig av mina kunskaper.

Många tror nog att släktforskning mest handlar om när ens släktingar föddes och dog?

- Ja, men det är en stor missuppfattning, menar Jan Gårdman. Om du börjar släktforska, kommer du exempelvis att hitta uppgifter om var de bodde, vad de ägde via bouppteckningar och om de hamnat i tinget. Jag brukar säga att ”läs mellan raderna” också, så får historien mer liv.

- Allt det här och mycket mer av historiska inslag får man sig till livs om man börjar med släktforskning.

Men man får väl räkna med att det, som med all forskning, tar lite tid?

- Ja, absolut. Timmarna går fort när man börjar forska och bland annat slå i kyrkböcker och söka på datorn. Har man flyt kan man, som jag, komma ända ner till slutet av 1500-talet med sina släktrötter. Oftast brukar man dock få nöja sig med att stanna på 1600-talet. I vilket fall, är det lätt att bli biten av den här forskningen, som jag, och då slutar man nog aldrig att fortsätta forska, utan man vill bara veta mer och mer.

Vad är det bästa med att släktforska?

- Det är som sagt spännande att upptäcka saker bakåt i tiden och inte bara leva i nuet och framtiden. Vi lever ju bara en liten kort period här på jorden. Då kan man känna sig lite vilse ibland i livet och då kan det vara både viktigt och spännande att förankra sitt liv bakåt i tiden också.

- Själv är jag intresserad av historia i största allmänhet, allt från bygdeforskning, släktforskning och till bilarnas historia. Det sistnämnda eftersom jag även jobbat med bilar och ägt många gamla bilar.

Något speciellt råd du kan ge den som vill börja släktforska?

- Ja, tänk på att intervjua äldre släktingar, eftersom mycket släkthistoria annars kan gå förlorad. Och se till att alla människor på gamla bilder blir identifierade, av äldre som fortfarande vet vilka de är, för såna uppgifter blir rena guldgruvan om du ska börja släktforska.

- Sedan skickar allt fler sina dna till USA numera och den vägen kan man hitta ytterligare släktingar både i USA och i Sverige, men då förstås under senare år, så länge dna-proverna funnits.

Ska man gå djupare i släktforskning, får man försöka lära sig att tyda gammelsvenska.
Ska man gå djupare i släktforskning, får man försöka lära sig att tyda gammelsvenska.

Släktforskning eller genealogi i Sverige bedrivs i huvudsak av privatpersoner med avsikt att spåra sitt eget biologiska ursprung och sin egen biologiska släkt, och inom hembygdsforskning.

Det förekommer även professionell släktforskning, som uppdragsforskning åt andra personer eller som ett led i skrivandet av biografier för encyklopedier.

Vidare förekommer släktforskning som hjälpvetenskap i vetenskapliga utredningar av sjukdomars ärftlighet, historisk forskning, med mera.

Svenska språket har en relativt omfattande släktskapsterminologi vilket kan tolkas som att släktskap har haft stor samhällsbetydelse i Sverige under historien. Det är, i en internationell jämförelse, relativt lätt att släktforska i Sverige, eftersom arkivmaterial är välbevarat till följd av långa tider av fred.

(från wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om