Skogens glänsande guld
Svampsäsongen har börjat tidigt i år. Folkbladet följde med svampkännarna Sven Erik och Lena Pettersson ut i skogen. - Det är tillräckligt mycket svamp i markerna för att det ska vara lönt att ge sig ut, konstaterade Sven Erik.
Sven Erik och Lena Pettersson kallar sig själva för svampkännare och inte för svampexperter. Enligt dem är en svampexpert högskoleutbildad.
Foto:
- Vet han inte vem han ska ge svampen till har han plockförbud. Vi kan inte ha fyra-fem år gamla kantareller i frysen, säger Lena.
Men idag får han plocka all ätlig svamp han kommer över, för undertecknad ser fram emot en svampstuvad kvällsmacka.
Regnet
Att svampsäsongen har börjat tidigt i år beror på allt regn som fallit under sommaren.
- Men blir det en veckas torka nu så är säsongen förstörd i alla fall, säger Sven Erik.
Han rekommenderar att den som vill plocka svamp ska ge sig ut nu och under några veckor framöver. I slutet av augusti kan det vara för sent. Det räcker med en veckas torka för att svampen ska bli förstörd och Sven Erik hoppas på fortsatt dåligt väder.
När folk pratar om svamp menar 90 procent kantareller, berättar Lena, och det är just kantarellerna som har börjat skjuta upp ur marken. De tidiga kantarellerna hittar man längs gamla körstigar, ängskanter, sjökanter och i blandskog som består av gran, tall och lövskog. De sena kantarellerna finns längre in i storskogen.
Raviner bra
Sven Erik pekar ut en ravin där det antagligen finns gott om svamp, eftersom vattnet rinner neråt. Vad man däremot ska akta sig för är kalhyggen och enbart tallskog.
- Att gå på hyggen är totalt meningslöst, där finns ingen ätsvamp. Möjligtvis lite murklor på våren, säger Sven-Erik.
Han har plockat svamp i hela sitt liv.
Som tioåring gav han sig ut och plockade åt en sjuksköterska han kände. Han fick skäll av sin mamma för att han kom tillbaka med oätlig svamp.
- Det var champinjoner, säger Sven Erik och skrattar.
Att svampen ses som en bra vara är ett relativt nytt fenomen. Tidigare var svamp någonting man drygade ut maten med. För cirka 15-20 år sedan gjorde svampen sitt inträde på restaurangerna och då började den betraktas mer som en lyxvara.
Det gäller bara att veta vad man plockar.
- Som amatör ska man aldrig plocka vita svampar, säger Lena.
Hon berättar att i de fall där människor blir förgiftade av svamp, händer det oftast människor som anser sig ha kunskap om svamp. Det är framför allt flugsvampen och spindelskivlingen som är direkt dödliga.
Plocka två gånger
Är man osäker ska man plocka svampen två gånger - en gång i skogen och en gång hemma.
Sven-Erik och Lena återvänder nästan aldrig till samma svampmarker.
- Jag blir bara så förbannad när någon annan har hunnit före, säger Sven-Erik.
Hans bästa tips är att försöka läsa av vad kantarellerna växer i för terräng just i år och sedan söka upp den typen av marker. Det fungerar nästan alltid för honom.
Förra säsongen plockade Sven-Erik ett par hundra liter kantareller och gav bort nästan allt. Han var då ute i skogen två dagar i veckan under en månads tid.
Sven-Erik anordnar svamputflykter åt Naturskyddsföreningen i Finspång och ger även svampkurser. Men svampexpert vill han inte bli kallad. Det räcker gott och väl med svampkännare.