Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska vargarna stanna?

Vargobservationerna fortsätter att droppa in, den senaste under fredagen. Jonas Karlsson, fårfarmare vid Sätersborg i Hällestad befarar att de blir kvar.

Skyddat område. Jonas Karlsson vid Sätersborg har hägnat in 20 hektar med vargstängsel.  Men det räcker inte på långa vägar.

Skyddat område. Jonas Karlsson vid Sätersborg har hägnat in 20 hektar med vargstängsel. Men det räcker inte på långa vägar.

Foto: Börje Gavér

Hällestad2018-01-20 07:00

Jonas vet vad det innebär att få in varg bland fåren. I juli 2011 fick han 22 får ihjälbitna av varg. I sommar kommer han att ha 260 tackor och 450 lamm som ska ut på bete. Han har sina får mitt i det område de flesta vargobservationerna gjorts så det är med blandade känslor han inväntar våren.

– Min fru vill inte att vi släpper ut dem, säger han.

Men hålla dem inne strider mot djurskyddslagen.

– Jag kommer inte att släppa ut dem på mark som ligger längst bort, naturbeten mitt i skogen.

2011 övervägde Jonas att sluta med får om vargattackerna fortsatte. Det gjorde de inte, men frågan är aktuell igen.

– Jag kanske får lägga av med fåren och bara satsa på nötkreatur.

Med igenvuxna marker som följd konstaterar han.

Så sent som på torsdagen kom en vargobservation från Åsebro, också i det här området. I förrgår sågs två vargar tillsammans vid Olskeppetorp. Hela tiden i skogsområdet söder om Hällestad. Men vargen har varit ända inne i samhället.

Bengt Mellström, också fårfarmare, hade två vargar i sin trädgård på julafton.

– Jag såg dem vid 22-tiden och det är mitt i samhället. De kom gående över en parkering och in på tomten.

Vid Gärtorp träffar vi Hans Blomberg från Prästköp. Han sitter med i styrelsen för Finspångs jaktvårdskrets och vistas mycket ute i markerna. Den 10 januari såg han en varg. Det var andra gången på 18 år.

– Jag såg den på långt håll, säger han och pekar ut över markerna vid Gärtorp.

– Det känns lite otroligt. Det är inte många som får uppleva varg, säger han.

Anders Hedström, besiktningsman vid länsstyrelsen, samlar in fakta kring vargarna i Hällestad. Han anser inte att det är givet att de stannar kvar i området.

– Vi får hela tiden in nya spårrapporter om att det är två vargar, en hane och en hona, som går omkring och markerar revir. Men de kan fortfarande bestämma sig för att dra vidare. Det ska gå 30 dagar efter den första observationen för at man ska kunna säga något mer säkert. De sågs tillsammans första gången på nyårsaftonen så då skulle det handla om slutet av mars, säger han.

På torsdagseftermiddagen skulle han till Hällestadsområdet för att besikta en älg som sköts dagen innan. Den hade skador som skyttarna misstänkte kom från ett vargangrepp. Att vargen angriper vilt är normalt.

För Anders Hedström och hans kollegor är det viktigt att alla som gör observationer rapporterar det via appen Skandobs. Den kan man både rapportera till och kolla vilka observationer som gjorts.

– När snön är borta blir det svårare att spåra, då blir det viktigt att få in spillning som vi kan söka DNA i, säger Anders Hedström.

Efter attacken 2011 satte Jonas Karlsson upp vargstängsel runt cirka 20 hektar betesmark. Kvar finns 100 oskyddade hektar. Även fast han får bidrag går det inte att hägna in all mark. Det är inte bara vargen som stängs ute, utan även människor som kanske vill ta en promenad i markerna.

Det är mycket jobb också, att inhägna ett naturbete, som precis inte ligger som en fotbollsplan ute i naturen.

Vad som händer om det fram i vår konstateras att vargparet tänker stanna och bilda familj här får framtiden utvisa.

– Får vi det bekräftat att det bildats ett vargrevir här i länet blir nästa fråga vad naturvårdsverket säger. Det är de som skjuter till pengar, både till vår verksamhet och till rovdjursstängsel med mera, säger Anders Hedström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om