Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rapport från Hällestads fanborg

Gott och väl 500 personer samlades i Hällestad för att fira Sverige på nationaldagen.

AnnaStina juslin Petersen och Agneta Andesson gick i fanborgen.

AnnaStina juslin Petersen och Agneta Andesson gick i fanborgen.

Foto: Widar Andersson

Hällestad2018-06-06 19:14

De arrangerande föreningarna med nestorn Gösta Johansson i spetsen bjöd in till det fjortonde nationaldagsfirandet i rad på onsdagen. Folkbladets utsända råkade själv halka in i programmet. Agneta Andersson som bar en svensk fana för Kyrkokörens räkning kom plötsligt på att hon skulle upp på scenen och sjunga och räckte raskt över fanan till Folkbladets medarbetare som stod precis bredvid för att intervjua Röda korsets fanbärare AnnaStina Juslin Petersen. Den sex personer starka fanborgen - där Folkbladet således kom att ingå - hade till uppgift att höja sina fanor när kören - för dagen en sammansmältning av STAL-kören och Kyrkokören - Musiksällskapet och/eller Skolmusikkåren framförde stycken som "Sveriges flagga", Under blågul fana" , "Du gamla du fria" och då svenska flaggan hissades upp i topp i Hembygdsgårdens smäckra flaggstång.

Gösta Johansson - för dagen klädd i Vångadräkt - var konferencier.

Han välkomnade Karin Östensson upp till podiet i gröngräset för att hålla ett nationaldagstal. Karin Östensson är barnfödd i trakten, växte upp mellan Hällestad och Prästköp och hade en hel del bekanta och vänner i publiken. I yrkeslivet är hon veterinär och universitetslärare i Uppsala. Under en period i sitt liv var hon ordförande för veterinärernas riksorganisation. Veterinärer är ett egensinnigt - men mycket behagligt - släkte enligt Östensson.

– Att leda veterinärer är ungefär som att försöka valla katter. Det går inte, sa Karin Östensson och fick med sig publiken i ett stort skratt.

Hon knöt an till sin barndom och ungdom och delade minnen från de tider då det hölls stora julskyltningar i Hällestad och från festplatsen i Grytgöl och Lilla Holma i Tjällmo.

– Vi ska dock inte gå in på några detaljer; det passar sig nog inte i ett nationaldagstal, sa Östensson.

Tyngdpunkten i hennes tal var en hyllning till Sverige och till den på många sätt fantastiska, fria, öppna och demokratiska plats på jorden som vårt land är.

– Dagens samhälle är ett resultat av årtusenden av möten mellan människor från olika håll och kanter. Så har det varit och så är det nu, sa Karin Östensson. Hon sade sig inte vilja se några "vi och dom" i samhället förutom då det kommer till dem som "inte ställer upp på samhällskontraktet för Sverige; där är det verkligen vi och dom och den striden ska vi ta med stolthet", sa Karin Östensson

Flera ville tala med henne efter talet. Den tidigare riksdagsledamoten Inge Carlsson från Finspång delade minnen med henne från en tid då de satt i samma universitetsstyrelse. Sölve Holgersson från Hällestad mindes då han och Karin Östensson spelat i samma orkester ute på logdanser.

i Hällestad spelas just nu gruvspelet "Folklivsforskaren". Freja Ström och Nora Nyander framförde en hymn från spelet som tonsatts av Erika Malmvind. Sex familjer fick flaggor av arrangörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!