Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya rön presenterades vid Gruvstugan

Erika Räf, arkeolog på Östergötlands museum, och eldsjälen Jan-Eric Karlström presenterade i lördags nya rön när det gäller Hällestads bergslags historia. Här gjorde man järn redan på 400–500-talet.

Jan-Eric Karlström är mannen bakom Gruvstugan.

Jan-Eric Karlström är mannen bakom Gruvstugan.

Foto: Erika Wiman

Hällestad2013-09-22 08:52

Hällestad är en gammal ort. Nu visar också Erika Räfs forskning att det gjordes järn här redan på 400–500-talet. Det var en folkvandringarnas tid men i Hällestad fanns bofast befolkning. Befolkning som plockade oxiderade klumpar i sjöar och myrar och gjorde järn av dem.

Erika Räf har blästugnar i Östergötland som sin specialitet. Hon har tack vare ett stipendium kunnat avsätta fem månader av sin tid till att bara arbeta med det här. Men hon behövde begränsa sig och valde då trakten kring Ulrika–Nykil samt Hällestad bergslag.

– Då hade jag turen att hitta Jan-Eric som också är intresserad av slagg, berättar Erika och skrattar.

Jan-Eric Karlström har ägnat de senaste femton åren, hela sin tid som pensionär, åt gruvhistorian i Hällestad bergslag och har byggt upp ett litet museum i Gruvstugan med stöd av NBV och av Holmen som äger marken. Där kan man se hur det gick till förr i Hällestad när man bröt järnmalm och framställde järn.

Läs mer i måndagstidningen

Fakta/Järnåldern

I Sverige kallas perioden från Kristi födelse till 400 e.Kr. för romersk järnålder. Perioden indelas arkeologiskt i en äldre och en yngre del, skilda åt av en tydlig förändring i den materiella kulturen som tycks ha ägt rum under 150-talet e.Kr.

I det som senare skulle bli Sverige återfinnes lämningar efter blästbruk i olika delar av landet, i form av blästerugnar, slagghögar, kolningsgropar och depåer av smidbart ämnesjärn på boplatser i närheten av myrar och järnrika sjöbottnar, varifrån sjö- eller myrmalm (järnockra) kunde insamlas.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om