Bland annat i Hällestad, där man till och med fick hjälp av kommunstyrelsens politiker Anders Härnbro och Ulrika Jeansson (S), Stefan Carlsson (V9, Herman Vinterhjärta (MP), Larseric Ramlöv (FP) och ersättaren Denny Lawrot (C).
– Roligt att få komma ut och hjälpa till att få bort skräp, framhöll Stefan Carlsson. Och visa barnen att vi politiker också vill vara med och göra Finspång renare och finare.
På Hällestadsskolan är alla inblandade i Skräpplockardagarna den här veckan:
– Vi har städat banvallen fram till Hällestadsgården, där barnen fick korv, berättar rektorn Åsa Amrén. Barnen har också fått göra en konstutställning av skräp och under lektionerna har vi hela veckan fokuserat på den viktiga globala miljön och en hållbar utveckling för miljön i framtiden.
Så här säger Yvonne Larsen, utvecklingsstrateg på Finspångs kommun:
– Sammanlagt kommer nästan 1 900 personer att städa sin närmiljö i Finspång under den här veckan. Och det är rekord med antalet deltagare för Finspångs del under de år vi deltagit i skräpplockardagarna och det ska till och med vara flest deltagare, jämfört med alla andra kommuner i landet.
Skräpplockardagarna är en aktivitet som pågår över hela Sverige och som organiseras av Håll Sverige Rent. I Finspång har Finspångs tekniska verk tillsammans med sektor barn och utbildning, uppmuntrat lärare och pedagoger att lyfta frågan om nedskräpning, återvinning och andra viktiga miljöfrågor under en speciell vecka och för Finspångs del är det vecka 17 som gäller.
Totalt har hela 21 förskolor och åtta grundskolor anmält sitt deltagande till årets skräpplockardagar, som också ger lärarna ett ypperligt tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning, konsumtion och vad som gäller angående allemansrätten.
Förskolornas och skolornas engagemang har inspirerat övriga anställda inom kommunen att också deltaga. Under den här kampanjveckan kommer personal från kommunhuset och kommunens bolag Finet, Vallonbygden, Finspångs Tekniska verk att erbjudas att följa barnens och ungdomarnas goda exempel och plocka skräp i sitt närområde.
– Att se hur elever och lärare brinner för detta med miljö är entusiasmerande, säger Yvonne Larsen. Vi vill visa barnen och ungdomarna att vi vill följa deras goda exempel, så under vecka 17 tar vi en stund av vår lunchrast och går ut och plockar skräp i vår närmiljö.
– Här i området kring kommunhuset finns till exempel mängder av fimpar och annat avfall som ska förpassas till soporna. Tillsammans kan vi visa att nedskräpning är onödigt och fel.
Kampanjveckan avslutas med lördagsöppet på Sjömansängs återvinningscentral.