Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket handel i Hällestad förr

Förr fanns det nästan allt som man behövde i Hällestad på hemmaplan.

Eva Haraldsson, Barbro Landmark och Birgitta Hammar berättade om gamla tider i Borggård och Hällestad.

Eva Haraldsson, Barbro Landmark och Birgitta Hammar berättade om gamla tider i Borggård och Hällestad.

Foto: Sören Boström

Hällestad2022-05-05 14:00

Hattbutik, herrklädes- och damklädesbutik, bageri, elbutik, mejeri, krukmakeri, slakteri, köttbutik, cykelaffärer och ett flertal caféer!

Det här är ett axplock av butiker som funnits förr i Hällestad, men som "återuppväcktes" i minnet när Naturvårdsföreningen i Finspång, ordnade en vandring á sex kilometer där nyligen.

– Det är knappt man tror att det funnits så mycket handel i Hällestad förr i tiden, men desto roligare då, när man får höra såna här historiska berättelser från människor som var med förr i tiden, framhöll Berit Martinsson, medlem i föreningen.

Och Bo Tufvesson, ordförande i föreningen, berömde i sin tur flera deltagare, som är uppväxta och fortfarande bor kvar i Hällestad, som delade med sig av sina minnen från ungdomens dagar, bland annat Eva Haraldsson, Birgitta Hammar, Christina Gustavsson och Barbro Landmark.

Vi fick också veta att det funnits Försäkringskassa, banker, bibliotek, tingshus, läkarmottagning och pensionat i Hällestad. Och ett så kallat Ordenshus, som byggdes 1911 av IOGT.

– Där hade man skola och bio, minns Birgitta Hammar. Det fungerade också som en ungdomsgård, med danstillställningar och Stadsteatern var ute här ibland och hade föreställningar. Bland annat någon gång med Bertil Norström och Margreth Weivers.

Birgitta Hammar berättade också om en stor arbetsplats som fanns i undervåningen, där det tidigare var en bilverkstad längs riksväg 51:

– Jag minns att det var som en liten fabrik i det här huset, som hette Nordylle. Där jobbade ett 15-tal kvinnor och de fick hitsänt stora tygrullar, framförallt kostymtyg, från Nordiska Yllefabriken i Norrköping, som senare bytte namn till Yfa.

– Och dessa rullar gick de noggrannt igenom och kollade efter noppor eller om tyget var trasigt någonstans och lagade tyget.

– Sedan skickades tygrullarna tillbaka till Norrköping och så fick kvinnorna i Hällestad nya rullar att kolla och laga. Den här verksamheten började på 1940-talet och slutade på 1950-talet någon gång.

Vandringen startade på kyrkplan framför Hällestads kyrka, där Eva Haraldsson berättade om vad de två flyglarna använts till förr i tiden.

– De tidigare husen användes bland annat till skola, fattigstuga och tingshus. De första husen revs och de som finns idag byggdes 1925 och har använts till skola och tjänstebostäder och idag är det svenska kyrkan som har det ena huset och det andra fungerar som bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!