Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modeller vid Gruvstugan

Landskapsmodeller, äldre maskiner, gruvor. I helgen var det öppet hus vid Gruvstugan i Hällestad.

Modell. Bilden visar en modell av stånggången vid Malmstorp i mitten av 1700-talet.

Modell. Bilden visar en modell av stånggången vid Malmstorp i mitten av 1700-talet.

Foto: Jan-Eric Karlström

HÄLLESTAD2015-09-14 07:00

Gruvspelsgruppen anordnar traditionsenligt öppet hus varje år. I lördags bjöds besökarna återigen in att göra ett historiskt nedslag vid Gruvstugan.

– Allmänheten erbjuds att se Gruvstugan inifrån med sin samling av landskapsmodeller och modeller av äldre maskiner och anordningar som använts i bergsbruket på 1600- och 1700-talet. Vi berättar även om bergsböndernas glädjeämnen och bekymmer i gruvarbetet förr, säger Jan-Eric Karlström.

Dessutom visades även rullande på datorn den film som Kent-Inge Fredriksson gjort som handlar om gruvorna vid Malmstorp.

Gruvstugans vandringsleder är tillgängliga året runt och det är många som väljer att promenera i området.

– Det är glädjande för oss som jobbar med historien om Hällestads bergslag att intresset för Gruvstugans vandringsleder ökar alltmer för varje år, säger Jan-Eric Karlström.

Vandringslederna har blivit översedda inför öppet husdagen och besökarna serverades kaffe med hembakat bröd före eller efter promenaden.

Jan-Eric Karlström höll föredrag om kolningen i Östgötaskogarna och dess stora betydelse för det äldre bergsbruket.

– Utgångspunkt för berättelsen är en liten bok som skrevs vid mitten av 1700-talet av en forskare i Uppsala. Den behandlar kolarkonsten i Sverige. Källkritiskt skulle avhandlingen knappast ha hållit för vår tids akademiska krav, men det gör verkligen inte berättelsen om kolningen mindre roande, konstaterar Jan-Eric Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om