Gruvspelsgruppen anordnar traditionsenligt öppet hus varje år. I lördags bjöds besökarna återigen in att göra ett historiskt nedslag vid Gruvstugan.
– Allmänheten erbjuds att se Gruvstugan inifrån med sin samling av landskapsmodeller och modeller av äldre maskiner och anordningar som använts i bergsbruket på 1600- och 1700-talet. Vi berättar även om bergsböndernas glädjeämnen och bekymmer i gruvarbetet förr, säger Jan-Eric Karlström.
Dessutom visades även rullande på datorn den film som Kent-Inge Fredriksson gjort som handlar om gruvorna vid Malmstorp.
Gruvstugans vandringsleder är tillgängliga året runt och det är många som väljer att promenera i området.
– Det är glädjande för oss som jobbar med historien om Hällestads bergslag att intresset för Gruvstugans vandringsleder ökar alltmer för varje år, säger Jan-Eric Karlström.
Vandringslederna har blivit översedda inför öppet husdagen och besökarna serverades kaffe med hembakat bröd före eller efter promenaden.
Jan-Eric Karlström höll föredrag om kolningen i Östgötaskogarna och dess stora betydelse för det äldre bergsbruket.
– Utgångspunkt för berättelsen är en liten bok som skrevs vid mitten av 1700-talet av en forskare i Uppsala. Den behandlar kolarkonsten i Sverige. Källkritiskt skulle avhandlingen knappast ha hållit för vår tids akademiska krav, men det gör verkligen inte berättelsen om kolningen mindre roande, konstaterar Jan-Eric Karlström.