Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

100-miljonersatsning – men de kan ändå inte se tv

Nyligen invigdes 100-miljonerssatsningen vid Hällestadgården. Men det missades att kontrolleras att det fanns antenn-uttag och kabel, så de äldre kan inte se på tv i sina lägenheter. "Otroligt olyckligt", säger Roberth Dahl, enhetschef på kommunens it-avdelning.

100-miljonerssatsning på Hällestadgården - ändå kan de gamla inte se på tv. Tekniker Johnny Källbom försökte hjälpa de boende Margot Persson och Göran Blom, med en bordsantenn.

Foto: Magnus Johansson

Hällestad2024-04-18 05:00

Nyheten i korthet

  • En investering på 100 miljoner kronor har gjorts vid äldreboendet Hällestadgården i Finspångs kommun men ändå kan de äldre inte se på TV i sina nybyggda lägenheter då antennuttag och kabel saknas.
  • Roberth Dahl, enhetschef på kommunens IT-avdelning, beskriver situationen som "oturlig hantering" och jobbar på att hitta en lösning genom att distribuera TV via fibernätet.
  • Det är ännu oklart när problemet kommer att lösas, vilket påverkar både de boende och personalen då de får många frågor om när TV-tittandet kommer att vara möjligt igen.

2022 togs första spadtagen för 100-miljonerssatsningen på om- och tillbyggnad av äldreboendet Hällestadgården. Ett år senare var demensboendet Nya Åstugan färdigbyggt och i februari var hela jättesatsningen klar.

Tre nya huskroppar har byggts och tillskapat 20 nyproducerade lägenheter. Den första mars invigdes lokalerna.

Men en och en halv månad efter inflyttningen är de boende i de 20 nyproducerade lägenheterna fortfarande utan tv i sina rum.

– Det handlar om oturlig hantering i byggprojektet. Jag misstänker att man utgick från att det fanns antennuttag och kabel i lägenheterna, men det fanns inte med i planen, säger Roberth Dahl.

undefined
Tekniker Johnny Källbom försökte hjälpa Göran Blom, boende på Hällestadgården, med att kunna se tv med hjälp av en temporär lösning i form av en bordsantenn.
undefined
Roberth Dahl, enhetschef, kommunens it-avdelning, konstaterar att det är otroligt olyckligt att det missades att kontrolleras att det fanns antennuttag och kabel, så de äldre inte kan se tv i de nyproducerade lägenheterna.

– Det stämmer att de som flyttat in i nyproducerade lägenheterna inte kan se på tv som det var tänkt. De har i nuläget bara tillgång till tv i gemensamhetsutrymmen. Det är beklagligt att det inte är klart ännu, men jag vet att it-avdelningen arbetar för att få till en lösning, säger Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef i Finspångs kommun.

Roberth Dahl påpekar att det är olyckligt att det missades när projektet satte igång.

– Det är jättetråkigt. Man lider med de boende som inte kan se på tv, säger han.

Det inleddes ett arbete med att distribuera tv via fibernätet istället.

– Tyvärr var det fel på boxarna, så det blev förseningar. Allt är beställt och bokat, vi försöker lösa det så snabbt det går, säger Roberth Dahl.

undefined
Hällestadgården och Åstugan består av totalt 51 lägenheter där 18 av dessa är avsedda för personer med demensdiagnos och 2 stycken är växelvårdsplatser.
undefined
Johnny Källbom, tekniker, Stig Perssons Radio och tv, testade om en bordsantenn kunde vara lösningen på problemen på Hällestadgården.

Hur lång tid de boende varit utan tv beror på när de tillträtt sin lägenhet.

– Jättetråkigt för enskilde individen som saknar att kunna se på tv i den egna lägenheten. Det påverkar även våra medarbetare, då de får många frågor kring när det ska vara klart. I dag har vi inte riktigt svar på när det löst sig, då det rör sig om ett leveransproblem, säger Åsa Karlsson. 

Örjan Fritiofsson, ägare, Stig Perssons Radio och tv, har många äldre kunder och tycker synd om dem att de inte kan titta på tv. Han vill därför hjälpa till.

– Det är ofta gamla och svaga som råkar ut för sånt här, det är ingen som står upp för dem, säger han och betonar att det är svårt att lära äldre ny teknik i form av appar eller användande av dubbla fjärrkontroller.

undefined
Göran Blom har fått lyssna mycket på radio när det inte varit möjligt att kolla på tv.

Nyligen gjorde företaget ett test med bordsantenn hos boende vid Hällestadgården.

– Med tv-antenn med fäste, bra förstärkare och kabel till varje lägenhet skulle de gå att lösa. Annars hoppas jag på en lösning utan internetkrav och krångliga boxar.

– Det är ett test för att se om det går att lösa temporärt. Det handlar om inomhusantenn och sladd till tv:n. Det här handlar om våra kompisars föräldrar, gamla lärare och andra bekanta, som är värda bättre än att vara utan tv på dessa boenden, säger Örjan Fritiofsson.

Tyvärr lyckades inte testet. 

undefined
Tekniker Johnny Källbom testade om det med bordsantenn gick att göra en tillfällig lösning på problemen, vilket de inte gjorde.
undefined
Örjan Fritiofsson, ägare, Stig Perssons Radio och tv, tycker synd om de äldre som inte kan titta på tv på sina rum på Hällestadgården.

Margot Persson och Göran Blom är två av de boende vid Hällestadgården, som saknar möjlighet att se på tv på sina rum.

– Jag saknar det jättemycket, finns inget annat att göra. I sällskapsrummet får man ingen lugn och ro. Förut blev det många timmars tv-tittande varje dag, säger Margot Persson.

– Nu har jag lyssnat mycket på radio och cd-skivor, så har inte saknat det så mycket. Jag är nyinflyttad och såg mycket tv hemma. Förutom vanliga kanalerna skulle jag även vilja kunna se trean, femman och sjuan, säger Göran Blom.

Karta: Vårdboende Hällestadgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!