Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många skolor i Hällestad förr i tiden

Minst sex skolor fanns utspridda i bygden.

Hällestad, Ruggestorp skola.
Originalbilden förvaras i Finspångs kommunarkiv.
Datum då bilden togs är okänd, enligt bildtexten.

Hällestad, Ruggestorp skola. Originalbilden förvaras i Finspångs kommunarkiv. Datum då bilden togs är okänd, enligt bildtexten.

Foto: Okänd

Hällestad2021-01-19 11:00

I Hällestad finns numera en stor skola.

Annat var det förr, då det bland annat var små skolor i Valstorp, Katterum, Ruggestorp, Brinken, Borggård och i Hällestads kyrkskola.

I dag visar vi några bevarande skolfoton från början av förra sekelskiftet, troligen från skolmuseets samlingar i Finspång. Bilderna är inscannade och finns på Finspångs kommunarkiv på internet, men tyvärr är det ganska knapphändiga uppgifter i bildtexterna.

Äldst är i alla fall en bild från Valstorps skola, som ska vara tagen redan 1902.

De övriga tre bilderna är troligen tagna runt 1920.

På bilden från Valstorps skola, är den enda medföljande bildtexten, att läraren heter Ljungberg och att bilden som sagt lär vara tagen redan 1902.

Det ser ut som att barnen och läraren ställt upp sig på bygatan med själva skolbyggnaden i bakgrunden.

Bilden från Ruggestorps skola är tagen runt 1920 och det ser ut att vara en blandad ålder på barnen, som det ofta var förr i tiden, då man inte kunde ha en klass för varje årgång, som idag.

Från den så kallade Gruvspelsgruppens forskning i NBV:s regi under ledning av Jan-Eric Karlström, kan vi läsa följande:

"På den tiden var skogen genomkorsad av stigar. Upptrampade stråk knöt samman torparna med varandra och med skolan, kyrkan och handelsbo´n. Från Tryfalls allmänning i södra delen av Hällestads bergslag ledde en spångad stig till skolan i Ruggestorp. 

Den stigen gick över vidsträckta blöta mossar, där barnens föräldrar kilometervis hade "spångat" sina barns skolstig. Ett protokoll från en sockenstämma berättar, hur oroliga föräldrarna var för sina barns farliga skolväg. Vargar hade siktats i Sörskaten. 

Nu, mer är 150 år senare, finns bara små rester kvar av de många stigarna. Några är utbyggda till bilvägar. Andra har blivit djupa traktorspår. Men de allra flesta har försvunnit därför att ingen längre trampar dem.

En stig är en färskvara. En stig måste vandras för att överleva."

Angående Hällestads kyrkskola, varifrån två av bilderna kommer i dagens artikel, kan vi berätta att kyrkskolan, vid det gamla marknadstorget, byggdes 1925 och var i bruk som skola fram till 1969.

Kyrkskolan och lärarbostaden är belägna som flygelbyggnader till Hällestads kyrka.

Den ena flygeln, den som användes som skola, är numera ombyggd och tillbyggd och används idag som församlingshem för svenska kyrkan medan den andra flygelbyggnaden fortfarande används som bostadshus, men numera förstås inte specifikt för lärare.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!