Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget bra väder för skörden

När regnet kom i början av sommaren kunde bönderna andas ut, då var det för torrt. Men för mycket fukt i kombination med värme är heller inte bra. Då blir det svamp.
- Jag är mest orolig för att det ska bli liggsäd, säger Bengt Mellström.

Det svarta i vetet är svamp. Frisk vete ska vara gyllenbrun.

Det svarta i vetet är svamp. Frisk vete ska vara gyllenbrun.

Foto:

HÄLLESTAD2004-08-07 06:00
Han har drivit prästgården i Hällestad i 17 år och är van att prata om vädret. Det är främst spannmål och oljeväxter som Bengt Mellström odlar på sina 105 hektar. För honom kom regnet i början av sommaren som en lättnad.
- Det var som en öken, säger han.
Bengt Mellström har ungefär tre veckor kvar till skörden och nu fruktar han att det ska fortsätta regna under den tiden. Väta och värme i kombination ger svamp, vilket Bengt Mellström redan har förlorat 30-40 000 kronor på i år.

Mycket svamp
- Det är först nu som det börjar bli svamp och det är rätt så mycket till och med, säger han.
Fast än så länge är det ingen direkt fara och Bengt Mellström drar sig till minnes skörden år 2000 som i princip möglade bort.
- Vi är inte i närheten av det ännu.
Vete och korn är de sädeslag som blir hårdast ansatta av svampangrepp. Ärtorna klarar inte heller för mycket fukt. De får för lite syre, skrumpnar ihop och får larver.
Även vallen mår dåligt av fukten. Vall är gräs som konserveras och används till ensilage, det vill säga djurfoder. De som sådde vall tidigt fick väldigt bra skördar, men ju mer regn som faller, desto mer näringsfattig blir vallen.

"Luktar as"
- Nu ruttnar den och blir nästan värdelös. Hygieniskt sett är den väldigt dålig och luktar as. Den duger egentligen bara till bukfylla, säger Bengt Mellström, som även odlar lite vall.
Om djurfodret blir dåligt måste man blanda ut det med extra näringstillskott, vilket kan bli en kostsam historia.
Just i Hällestad har det inte regnat lika mycket som på andra platser och Bengt Mellström är glad att hans säd fortfarande står upp. Just nu är störtskurar det största hotet, eftersom liggsäd är svår att tröska och torka.
- Allt går inte perfekt något år, man missar alltid någonting, säger Bengt Mellström, som än så länge tar det hela med ro.
Hans raps växer nämligen förträffligt och genom den hoppas han kunna ta igen det han förlorar på grund av svampen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om