Karin Östensson växte upp i Mossen, mellan Hällestad och Prästköp. Hennes föräldrar Inga och Östen Pettersson var välbekanta ansikten i Hällestad med omnejd.
– Pappa var mycket engagerad i Bergslagshistoriken och hembygden. Han var politiskt aktiv och var kommunalråd i Finspång, berättar Karin Östensson.
Hon gick i Hällestad kyrkskola och Brinkens skola, som låg strax utanför samhället. Sedan väntade studier vid Ekmanska och Bergska skolan i Finspång.
– Jag bestämde mig för att studera till veterinär och arbetade som praktiserande veterinär en tid, innan jag valde att ägna mig åt forskning vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Uppsala.
Hon fyller 66 år i sommar och är fortfarande docent och lärare vid fakulteten, men har under de senare åren varit fakultetens dekan.
– En annan viktig sak i mitt liv har varit biståndsprojekt med kunskapsöverföring till utvecklingsländer, för att förbättra tillgången på livsmedel för den fattiga landsbygdsbefolkningen. Jag har arbetat i många länder i Asien, Afrika och Latinamerika. I det arbetet har jag slagits av att vi människor innerst inne är så lika, fast vi har så olika förutsättningar.
På onsdag är hon nationaldagstalare i sin uppväxtort.
– Det är väldigt hedrande. Min hemort betyder så mycket för mig. Jag hade en fantastisk barndom i en bygd som jag känner så starkt för. Jag har många syskon kvar i trakten och åker hem många gånger om året, betonar Karin Östensson.
Frihet, fred, demokrati, tolerans och naturen är fem ord som hon bygger sitt tal på.
– Det är viktigt att vi kan känna stolthet över vårt land och vår tillhörighet, konstaterar hon.
Nationaldagsfirandet i Hällestad inleds med att Skolmusikkåren börjar spela utanför Hällestadgården, för boende och personal.
– Sedan tågar vi till hembygdsgården, där det blir flagghissning, sång från bygdespelet "Folklivsforskaren" och underhållning av Skolmusikkåren, berättar Gösta Johansson, som är engagerad i det mesta som sker i bygden.
Efter tal, sång och flaggutdelning framträder Musiksällskapet, Kyrkokören och Stal-kören.
– Alla föreningar i bygden är engagerade. Det brukar komma runt 300 personer till våra nationaldagsfiranden, konstaterar Gösta Johansson.