Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här bråkas och häcklas det

Det är viktigt - och roligt - att bevara gammalt hantverk.
Det tycker ett gäng på hembygdsföreningen i Hällestad som ägnar sig åt linberedning.

Margit Sund Svensson och Viola Lindell repar linfröna från stjälkarna.

Margit Sund Svensson och Viola Lindell repar linfröna från stjälkarna.

Foto:

HÄLLESTAD2004-09-10 06:00
Det är en härlig höstdag med sol och blå himmel. Litet väl blåsigt kanske, men vid gaveln till en av stugorna på hembygdsgården är det lä.
- Det är jätteskönt här vid nya boden, säger Margit Sund Svensson, Viola Lindell och de andra.
De sitter och frörepar linet, med hjälp av ett redskap bestående av en träplatta med "piggar" på. Linet dras mellan piggarna och fröna skavs av.
- Fröna sparar och sår med , berättar Elvy Andersson.

Från frö till väv
Vartefter linknippena har repats läggs de i en skottkärra. Mellan några träd på gården hänger linknippena på en lina, därifrån hämtas nya för repning.
Hällestad hembygdsförening vill gärna bevara kunnandet inom det traditionella hantverket. En del i gruppen som jobbar tillsammans är nya, några har varit med om detta tidigare.
Från frö till färdig väv. Alla momenten genomförs. De senaste tio åren har hembygdsföreningen genomfört hela proceduren vid tre, fyra tillfällen.
- Det börjar med sådd, berättar Elvy Andersson, som är något av veteran i sammanhanget.
I maj såddes linfröna på en åker i Sonstorp. I början av september var det dags för skörd. Då rycks linet upp med rötterna. Därefter hängdes det på tork.
- Det har torkat i drygt en vecka, och i dag frörepar vi det.

Röta
Linberedning innehåller många olika moment. När frörepningen är klar vidtar rötning.
- Det kan man göra antingen i vatten eller på land, berättar Elvy, vi kommer att göra det på land. Jordens mikroorganismer sätter igång rötningen.
Hon berättar att linet måste läggas ut strå för strå och att det behövs värme och fukt för att rötningen ska fungera. Linet måste vändas under rötningstiden.
- I dag går det nog inte så bra att lägga ut stråna, det blåser för mycket, säger hon.

Bråka, skäkta, häckla
Rötning tar ett par veckor och sedan ska det torkas på nytt. Därefter är det dags för bråkning, vilket innebär att strået knäcks så att veden kan separeras från höljet, själva linet.
Nästa steg kalls skäktning, då används en skäktkniv av trä för att få bort det sista av veden. Häckla linet är det sista momentet i beredningen, då "kammas" linet i finare och finare häcklor för att skilja ut det längsta och bästa linet.
- Sedan är linet färdigt att spinna, säger Elvy och avslöjar att hon har planer på att försöka få igång en grupp.
Att spinna lin är inte det lättaste, men övning ger färdighet. Elvy gick en linkurs 1979 och förutom lin spinner hon ull.
- Det är lättare, säger hon.

Bevara
Alla redskap som behövs för linberedningen finns på hembygdsgården, inklusive en gammal, vacker spinnrock. Efter att den kommit till användning är det dags för vävning av lingarnet.
Och när lintyget är klart, framställt helt på gammalt hantverksvis, blir det vinster i hembygdsföreningens lotterier.
Elvy och övriga i det här gänget tycker det är viktigt att bevara kunskapen om gammalt hantverk och vill gärna dela med sig till t ex skolbarnen.
- Och så är det en härlig social gemenskap också, säger Rolf Eriksson, som är ordförande i föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om